Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Το Σούνιο είναι ένα ακρωτήριο το οποίο βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νομού Αττικής. Μέρος άγριο, βραχώδες και με απότομη κλίση του εδάφους, ενώ στην κορυφή του υπάρχουν τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα (5ος αιώνας π.Χ) αλλά και οχυρωματική περίβολος. Στο Σούνιο έχει αναφερθεί ο Όμηρος  στην Οδύσσεια, περιγράφοντάς το ως το «ιερό ακρωτήριο των Αθηναίων», ενώ ο Ηρόδοτος έγραψε ότι κάθε τέσσερα χρόνια οι Αθηναίοι οργάνωναν εκεί μεγάλη γιορτή.

Το ιερό του Ποσειδώνος μνημονεύουν οι τραγικοί ποιητές Ευρυπίδης και Σοφοκλής αλλά και ο Αριστοφάνης.

Ονομάζεται επίσης  Κάβο κολώνες ή Καβοκολώνες και είναι γνωστό λόγω της σημαντικής γεωγραφικής θέσης, αφού ήταν σημαντικό στρατηγικό σημείο. Η πόλη – κράτος των Αθηνών έλεγχε το θαλάσσιο πέρασμα προς το Αιγαίο και τον Πειραιά, το κεντρικό της λιμάνι, καθώς και τη χερσόνησο της Λαυρεωτικής, με τα πλούσια μεταλλεία αργύρου, χάρις στα οποία αναδείχθηκε σε υπερδύναμη τον 5ο αι. π.Χ. 

Στα νεότερα χρόνια, η ευρύτερη περιοχή λόγω της περιβαλλοντικής αξίας της, ανακηρύχθηκε εθνικός δρυμός. Σήμερα τα περισσότερα ξένα γκρουπ, αφιερώνουν περίπου μισή ημέρα για μια εκδρομή από την Αθήνα στο Σούνιο. Προτιμούν να πηγαίνουν το απόγευμα, ώστε να απολαμβάνουν οι επισκέπτες το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Η απόσταση είναι στα 60-70 χλμ, αλλά συνδυάζουν επιπλέον μια γραφική βόλτα κατά μήκος του παραλιακού δρόμου με θέα το Σαρωνικό, περνώντας από τα προάστια όπως Γλυφάδα, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα. Το τελικό θέαμα αποζημιώνει τον επισκέπτη αφού η θέα από όποια πλευρά κι αν καθίσετε, θα σας καθηλώσει. Υπάρχει επίσης ξενοδοχείο με μια καλή παραλία με  καθαρά νερά, αλλά και κάποιες ταβέρνες. Εργασίες για τη στερέωση και αναστύλωση του ναού πραγματοποιούνται από το 1875. Η σημερινή εικόνα του ναού διαμορφώθηκε στην δεκαετία του 1950 μετά τις επεμβάσεις από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αν έρχεστε από το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”, είναι προτιμότερο να μεταβείτε από την ανατολική πλευρά της Αττικής μέσω Λαυρίου. Γραφική διαδρομή, αλλά σε κάποια σημεία φτάνοντας στο Σούνιο ο δρόμος είναι πολύ στενός και με στροφές.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments