Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Ο Μούδρος στη Λήμνο, ένα ήρεμο χωριό με ένα «γαλάζιο λιμάνι» έπαιξε μεγάλο ρόλο στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς αποτέλεσε την κύρια βάση των συμμαχικών δυνάμεων κατά την καταστροφική εκστρατεία της Καλλίπολης.
Στην νότια παραλία, στον λεγόμενο έως και σήμερα «Αερολιμένα», μπορεί κανείς να δει τον τότε χώρο προσγείωσης των υδροπλάνων. Η άδοξη κατάληξη της εκστρατείας της Καλλιπόλεως άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες. Κάποιοι από αυτούς είναι θαμμένοι στο Συμμαχικό Νεκροταφείο του Μούδρου, το οποίο αποτελεί τόπο τιμής και μνήμης.
Κάθε χρόνο δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες. Άλλοι αναζητούν ανάμεσα στους τάφους τους προγόνους τους, άλλοι αποδίδουν φόρο τιμής στους νεκρούς συμπατριώτες τους και άλλοι ενδιαφέρονται για την ιστορική σημασία του χώρου.
Στο Συμμαχικό Νεκροταφείο σήμερα βρίσκονται ο τάφοι 887 στρατιωτών οι οποίοι είναι θαμμένοι ανάλογα με την εθνικότητά και την θρησκεία τους, δηλαδή στρατιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Γη, τη Νέα Ζηλανδία, την Ινδία και άλλοι.
Το νεκροταφείο του Μούδρου είναι το μεγαλύτερο εκ των δύο συμμαχικών νεκροταφείων του νησιού. Βρίσκεται στο δρόμο που ονομάζεται ANZAC, ακρωνύμιο το οποίο σημαίνει Australian and New Zealand Army Corps, λόγω του μεγάλου όγκου των στρατιωτικών δυνάμεων που είχαν στείλει στο νησί η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.
Το Νεκροταφείο βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Ρουσσοπούλι και είναι εύκολο να το δει κανείς καθώς βρίσκεται πάνω στο δρόμο. Η έκταση του είναι πολύ μεγάλη και τα μνημεία που βρίσκονται εκεί το καθιστούν πολύ επιβλητικό, κάνοντας τον επισκέπτη να αναλογιστεί το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Μία επίσκεψη σε τέτοιου είδους μέρη πάντα βοηθά να αναλογιστούμε το κακό που μπορεί να προκαλέσει η ίδια η ανθρωπότητα. Να αναλογιστούμε τη θυσία εκείνων των νέων ανθρώπων που πολέμησαν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, πολλές φορές χωρίς να ξέρουν που βρίσκονται και για πιο λόγο πολεμούν…

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments