Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Στο μυθικό βουνό, τον Όλυμπο, ένα από πιο συγκλονιστικά ιστορικά αξιοθέατα του είναι το Σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, δηλαδή του Αγίου του Ολύμπου. Βρίσκεται κοντά στο ιστορικό μοναστήρι που ίδρυσε ο Άγιος στον Όλυμπο, κοντά στη θέση Πριόνια, το οποίο αυτή την εποχή είναι σε φάση αναστήλωσης.
Από εκεί και μέσα από ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι μέτριας δυσκολίας, θα φτάσετε στο Σπήλαιο όπου ασκήτευε ο Άγιος Διονύσιος πριν ιδρύσει την σημερινή Παλαιά Μονή. Υπάρχει και η νέα Μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, που βρίσκεται κοντά στο Λιτόχωρο. Δείτε εδώ: https://omorfataxidia.gr/travel/sti-nea-moni-agioy-dionysioy-toy-en-olympo-deite-fotografies/?fbclid=IwAR27H-91BJwQpDcbyY3jaInYaIqcbvWPB6Ch9TvDJatlsV4nLvKGX0BNRqI
Το Ιερό Σπήλαιο βρίσκεται πάνω στο διεθνές μονοπάτι E4 που ενώνει το Λιτόχωρο με τα Πριόνια.
Αφού περπατήσετε για μισή περίπου ώρα μέσα από ένα συγκλονιστικό τοπίο, έχοντας στα αριστερά σας τον ποταμό Ενιπέα να σας συντροφεύει με το βουητό του, θα φτάσετε στο Σπήλαιο. Κάτω από το βράχο βρίσκεται o μικρός χώρος όπου ασκήτευε ο Άγιο Διονύσιος από το 1524, το μικρό παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Γέννηση του Κυρίου και στο βάθος του σπηλαίου βρίσκεται το αγίασμα, δηλαδή η πηγή που αναβλύζει ακόμη και σήμερα.
Ακόμη και αν δεν τα πάτε καλά με την θρησκευτική μας ιστορία, αξίζει τον κόπο να πάτε στο Σπήλαιο, καθώς θα βιώσετε την συγκλονιστική εμπειρία να περπατήσετε στα μονοπάτια του Ολύμπου, κάτω από αιωνόβια δέντρα, δίπλα σε χορταριασμένους και ενίοτε λουλουδιασμένους βράχους.
Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, κατά κόσμον Δημήτριος Καλέτσης, γεννήθηκε γύρω στο 1500 στο χωριό Σκλάταινα Μουζακίου στην Καρδίτσα που σήμερα ονομάζεται Δρακότρυπα.
Έζησε μια ζωή με μεγάλη θρησκευτική δραστηριότητα. Αφού πέρασε από τα Μετέωρα, το Άγιο Όρος και τη Βέροια, εγκαταστάθηκε στη Σπήλαιο του Ολύμπου πριν ιδρύσει λίγα χρόνια αργότερα το σημερινό παλαιό Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, οποίο έβρισκαν καταφύγιο κατατρεγμένοι από τους Οθωμανούς. Στο μοναστήρι βρίσκονται σήμερα τα λείψανα του.

Info…
Στην Πιερία πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων τουριστικής ανάπτυξης Wise Ram.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments