Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Κατά την επίσκεψη στην Αρναία και για να αντιληφθεί καλύτερα ο επισκέπτης την πλούσια παράδοση της περιοχής, δεν πρέπει να παραλήψει να πάει στο μουσείο Υφαντικής.
Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1870 και προσεγγίζει τον ταξιδιώτη από την επιβλητική του όψη. Είναι γνωστό ως «Οικεία Γιαννούδενας» και βρίσκεται πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία, σε μία περιοχή που ονομάζεται από τους ντόπιους «πλατεία των μουσείων» αφού λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο.
Είναι ένα διώροφο αναπαλαιωμένο κτίριο που φιλοξενεί μεγάλο μέρος της ιστορίας της Αρναίας, καθώς η υφαντική αποτελεί μέρος της παράδοσης της, καθώς μέσω αυτής έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Αυτό γίνεται ολοφάνερο με την επίσκεψη στο μουσείο στο ισόγειο του οποίου βλέπουμε βήμα- βήμα τη διαδικασία μετατροπής της πρώτης ύλης του μαλλιού σε νήμα έτοιμο για τοποθέτηση στον αργαλειό και την ύφανση. Σημαντικό και εντυπωσιακό είναι πως όλα τα χρώματα που μπορεί κανείς να δει στα μεγάλα χαλιά και στα διάφορα επί μέρους δημιουργήματα, προέκυπταν από υλικά που οι γυναίκες έβρισκαν στη φύση με το λουλάκι, το πουρνάρι και την ώχρα να πρωταγωνιστούν.
Στον πάνω όροφο του μουσείου παρουσιάζονται τα «καλλιγραφικά» χαλιά, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την διακόσμηση των τοίχων, υφαντά που διακοσμούσαν το σπίτι και είδη ρουχισμού. Τα θέματά τους είναι ποικίλα και είναι εντυπωσιακό το μέγεθος καθώς και η λεπτομέρεια του σχεδιασμού τους. Ακόμα, στον ίδιο όροφο υπάρχει και ένα δωμάτιο όπως ακριβώς ήταν διαμορφωμένο στο παρελθόν στις παραδοσιακές κατοικίες της Αρναίας.
Το μουσείο είναι άκρως ενδιαφέρον και δείχνει πολλά στοιχεία για την πολιτιστική παράδοση της περιοχής.

Info…

Λόγω της κατάστασης που προέκυψε με την πανδημία παραμένει κλειστό και έπεται να ανοίξει τις ερχόμενες ημέρες. Ευχαριστούμε πολύ την κ. Εύη που προσφέρθηκε και μας βοήθησε να το επισκεφτούμε, αν και κλειστό, για να μας παρουσιάσει το μουσείο και μας έδωσε την ευκαιρία να το φωτογραφίσουμε αλλά και να το δούμε από κοντά.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments