Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αναμφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά κάστρα στην Ελλάδα είναι αυτό της Πάτρας. Βρίσκεται στις παρυφές του Παναχαϊκου όρους, εκεί που κάποτε βρισκόταν η αρχαία Ακρόπολη της πόλης.
Πρόκειται για ένα μεγάλο και εντυπωσιακό συγκρότημα 22.725 τ.μ. με τείχη, πύργους και προμαχώνες που δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη ασυγκίνητο. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της όμορφης Πάτρας και αν ποτέ βρεθείτε στην πόλη θα πρέπει να το επισκεφτείτε οπωσδήποτε.
Κατασκευάστηκε τη Βυζαντινή περίοδο όταν αυτοκράτορας ήταν ο Ιουστινιανός. Αυτό συνέβη το δεύτερο μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα. Η χρήση του ως στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο ήταν συνεχής από τότε που κατασκευάστηκε μέχρι και το τέλος τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Καθώς πολιορκήθηκε από πολλούς και κατακτήθηκε από αρκετούς, προσθήκες και επισκευές ήταν συνεχείς στο κτιριακό συγκρότημα.
Στους Βυζαντινούς αιώνες, μέχρι τον ερχομό των Φράγκων (1205) το πολιόρκησαν Σλάβοι, Σαρακηνοί, Βούλγαροι, Νορμανδοί, κ.α. χωρίς όμως να κατορθώσουν να το κατακτήσουν. Στα 805 μ.Χ. οι κάτοικοι της πόλης πολιορκήθηκαν στο κάστρο από Σλάβους και Σαρακηνούς και η νίκη τους αποδόθηκε, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, σε θαύμα του πολιούχου Αγίου Ανδρέα, ενώ ήταν σημαντική για την αναχαίτιση των βαρβαρικών επιδρομών στην Πελοπόννησο.
Οι Φράγκοι σταυροφόροι, το επέκτειναν, το ενίσχυσαν και άνοιξαν τάφρο στις τρεις πλευρές του. Το 1408 παραχωρήθηκε από τον Πάπα για πέντε χρόνια στους Ενετούς. Το 1430 κατακτήθηκε από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο ο οποίος προχώρησε σε προσθήκες και επισκευές των τειχών.
Οι Οθωμανοί το κατέλαβαν το 1458 και παρέμειναν εκεί όλη σχεδόν την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα. Το κάστρο πέρασε στα χέρια των Ελλήνων μόλις το 1828 μετά την παράδοσή του από την τουρκική φρουρά στο Γάλλο στρατηγό Μαιζόν κατά τη γαλλική εκστρατεία του Μωριά. Στα χρόνια 1941-1944 ήταν στη γερμανική ναζιστική κατοχή από την οποία ελευθερώθηκε μαζί με την πόλη της Πάτρας στις 4 Οκτωβρίου 1944.
Σήμερα είναι ένας οργανωμένος ιστορικός χώρος που εντυπωσιάζει. Εσωτερικά το κάστρο αποτελεί έναν φροντισμένο χώρο πρασίνου με δεκάδες δέντρα, λουλούδια και χώρους ξεκούρασης. Από το κάστρο μπορεί κανείς να απολαύσει την ωραιότερη πανοραμική θέα της πόλης.

Το στοιχειό της πόλης, η «Πατρινέλα»…
Σύμφωνα με το λαϊκό μύθο, στο κάστρο κατοικοεδρεύει και το στοιχειό της πόλης, η «Πατρινέλα», μια γυναίκα μεταμορφωμένη σε άντρα που από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας φυλάει την πόλη από επιδημίες και κλαίει τις νύχτες, όταν πεθαίνει κάποιος επιφανής Πατρινός. Ο μύθος προέκυψε από ένα εντοιχισμένο άγαλμα των ρωμαϊκών χρόνων σε ειδική εσοχή στην τοιχοποιία του κάστρου. Το παραμορφωμένο αυτό άγαλμα πήρε μυθικές διαστάσεις στα μάτια των κατοίκων της Πάτρας.
Από το κάστρο κατηφορίζοντας θα φτάσετε εύκολα στο κέντρο της πόλης που είναι σε απόσταση μικρότερη του χιλιομέτρου περνώντας από παραδοσιακές γειτονιές με ωραία καφέ και άλλα καταστήματα.

Info…
Στην Πάτρα βρεθήκαμε στα πλαίσια ενός fam trip που διοργάνωσε το επιμελητήριο Αχαΐας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου NeTT. Συνδιοργανωτής ήταν η εταιρεία Media Suite που ασχολείται με ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments