Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Καθώς το Βουκουρέστι στην περίοδο του μεσοπολέμου απέκτησε, όχι άδικα, το προσωνύμιο «το μικρό Παρίσι», λόγω της κομψής αρχιτεκτονικής της πόλης, δεν θα μπορούσε να μην έχει τη δική της αψίδα του θριάμβου.
Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Βουκουρεστίου, δηλαδή στο πιο εκλεπτυσμένο τμήμα της ρουμανικής πρωτεύουσας, με μεγάλες λεωφόρους και πάρκα που διαχρονικά κατοικεί η ελίτ της ρουμανικής κοινωνίας.
Πρώτη φορά κατασκευάστηκε το 1878. Ήταν μια γρήγορη κατασκευή από ξύλο προκειμένου να παρελάσουν από κάτω τα ρουμανικά στρατεύματα που στο μεταξύ χάρισαν την ανεξαρτησία της χώρας. Το 1922, μετά το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, κατασκευάστηκε στο ίδιο σημείο μια νέα αψίδα με τσιμεντένιο σκελετό και εξωτερικά περίτεχνη διακόσμηση με πολλά γλυπτά. Τη σχεδίασε ο Ρουμάνος αρχιτέκτονας Petre Antonescu. Ανακαινίστηκε το 1935–36 και για δεύτερη φορά το 2014.
Σήμερα η Αψίδα του Θριάμβου είναι ένα από τα γνωστά σύμβολα της ρουμανικής πρωτεύουσας. Συμβολίζει τη νίκη της Ρουμανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη στέψη του βασιλιά Φερδινάνδου. Έχει ύψος 27 μέτρα και τα γλυπτά με τα οποία είναι διακοσμημένες οι προσόψεις δημιουργήθηκαν από διάσημους Ρουμάνους γλύπτες όπως ο Ion Jalea και ο Dimitrie Paciurea .
Κάθε χρόνο στη 1 Δεκεμβρίου, εθνική εορτή της Ρουμανίας, παρελαύνουν τα στρατεύματα περνώντας κάτω από την αψίδα.
Βρίσκεται δίπλα από το μεγάλο πάρκο Herăstrau, που μεταξύ άλλων φιλοξενεί το Μουσείο του Χωριού, ένα από τα μεγαλύτερα εθνολογικά μουσεία της Ευρώπης και βασικό τουριστικό αξιοθέατο της ρουμανικής πρωτεύουσας.

Info…
Στο Βουκουρέστι πήγαμε στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης Mentor Travel Specialists.
Το συγκεκριμένο γραφείο ειδικεύεται μεταξύ άλλων στις εκδρομές στην Ρουμανία, έχοντας προγράμματα οδικά και αεροπορικά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments