Κείμενο – φωτογραφίες: Nicolas Economou Photography

Η Νάξος δεν είναι μόνο όμορφες παραλίες και έντονη κοσμική ζωή στη Χώρα. Έχει και άλλους θησαυρούς να δείξει στον επισκέπτη και ένας από αυτούς είναι το χαρακτηρισμένο από το 1978 παραδοσιακό χωρίο Απείρανθος, το δεύτερο μεγαλύτερο του νησιού, μετά το Φιλώτι. Βρίσκεται σκαρφαλωμένο στην ανατολική πλευρά του όρους Φανάρι, σε υψόμετρο μεταξύ 570 και 640 μέτρων. Από την πρωτεύουσα του νησιού απέχει 28 χιλιόμετρα.
Ωστόσο θα αποζημιωθείτε αν κάνετε τον κόπο να τα διανύσετε καθώς θα βρεθείτε σε ένα όμορφο πετρόκτιστο χωριό για να περπατήσετε στα μαρμάρινα σοκάκια του, να περάσετε κάτω από καμάρες και ανάμεσα από εντυπωσιακά σπίτια που διατηρούν την αρχιτεκτονική τους από την ενετική περίοδο.
Το χωριό διαθέτει πολλά αξιοθέατα, ανάμεσα στα οποία είναι η εκκλησία της Παναγίας Απερανθίτισσας του 18ου αιώνα, οι δύο Πύργοι του 17ου αιώνα, που κάποτε ανήκαν σε Φράγκους μεγαλογαιοκτήμονες. Ο ένας εξ αυτών είναι ο πύργος του Ζευγώλη.
Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η Απείρανθος διαθέτει όχι ένα αλλά πέντε μικρά μουσεία που διηγούνται την πλούσια ιστορία της περιοχής. Το Αρχαιολογικό, το Φυσικής Ιστορίας, το Γεωλογικό, το Λαογραφικό και το Μουσείο Παιδικού Πολιτισμού. Μπορείτε να τα επισκεφτείτε όλα με ένα κοινό εισιτήριο τριών ευρώ.
Στα παλιότερα χρόνια το χωριό ζούσε από τα σμυριδορυχεία, ωστόσο από τη δεκαετία του ογδόντα έχει στραφεί και τον τουρισμό. Έτσι λοιπόν έχουν αναπτυχθεί πολλά καταστήματα που εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες των επισκεπτών.
Κάτι ακόμη που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες είναι το ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα των ντόπιων που μοιάζει αυτό της Κρήτης. Επίσης εντυπωσιάζει η ικανότητα τους στην αυτοσχέδια ποίηση γι΄αυτό και αποκαλείται «το χωριό που στιχουργεί» όπως και τα ιδιαίτερα έθιμα που μοιάζουν αυτά στην Κρήτη. Γι΄αυτό και πολλοί το αποκαλούν το «κρητικό χωρίο της Νάξου» αν και δεν έχει τεκμηριωθεί η καταγωγή των κατοίκων από τα Σφακιά και τα Ανώγεια.
Στην Απειρανθο γεννήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες της χώρας. Ανάμεσα τους ο Μανώλης Γλέζος (1922-2020) Ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Πολιτικός της Αριστεράς και Κοινοτάρχης της Απειράνθου (1986-1990). Επίσης ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης (1860-1922) Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ένας από τους εκτελεσθέντες στη Δίκη των Έξι, αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Όταν πάτε στην Απείρανθο θα μάθετε και για την σφαγή που έγινε στο χωριό στα χρόνια του εθνικού διαχασμού το 1917. Δεν έγινε από ξένους κατακτητές αλλά μεταξύ των Ελλήνων.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments