Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Τ0 1986 οι Αμερικανοί δώρισαν στο Παρίσι ένα μνημείο που είναι αντίγραφο της δάδας που κρατά το Άγαλμα της Ελευθερίας στην είσοδο της Νέας Υόρκης. Το έκαναν σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την συντήρηση και αποκατάσταση που έκαναν το 1986 στο Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη δυο γαλλικές εταιρείες, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων από τότε που οι Γάλλοι δώρισαν στους Αμερικάνους το διάσημο πλέον άγαλμα.
Το μνημείο ονομάστηκε La Flamme de la Liberté (Η Φλόγα της Ελευθερίας) και στήθηκε πάνω από το τούνελ Ποντ ντ’ Αλμά, κοντά στον Πύργο του Άιφελ. Έχει ύψος 3,5 μέτρα και αποτελείται από μια επίχρυση δάδα από χαλκό που στέκεται πάνω σε μια μαρμάρινη βάση.
Ελάχιστοι έδιναν σημασία σ΄αυτό το ξεχασμένο μνημείο μέχρι που στις 31 Αυγούστου του 1997 (σαν σήμερα πριν από 26 χρόνια) συνέβη μέσα στο τούνελ Ποντ ντ’ Αλμά, το τραγικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους η Πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο σύντροφος της Ντόντι Αλφαγιέτ και ο οδηγός του αυτοκινήτου τους.
Ο κόσμος που μαζεύτηκε το άλλο πρωί στην περιοχή, εντελώς αυθόρμητα άρχισε να αφήνει λουλούδια στο συγκεκριμένο μνημείο. Σχεδόν το σκέπασε. Από τότε θεωρείται ως το μνημείο για την αδικοχαμένη Πριγκίπισσα Νταϊάνα και καθημερινά το επισκέπτονται εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως τουρίστες. Κάποιοι από αυτούς αφήνουν λουλούδια, σημειώματα, φωτογραφίες ή κλειδώνουν τα γνωστά λουκέτα της αγάπης, αν και για αυτά δεν υπάρχει πλέον χώρος.
Σήμερα οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι το μνημείο προϋπήρχε στο σημείο για άλλο λόγο και θεωρούν ότι φτιάχτηκε για την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Ίσως γιατί το συσχετίζουν με το τραγούδι που ερμήνευσε ο Έλτον Τζον για το θάνατο την Νταϊάνα με τίτλο Candle in the Wind (ένα κερί στον άνεμο) το οποίο αρχικά γράφτηκε το 1973, για την Μέριλιν Μονρό, η οποία είχε πεθάνει 11 χρόνια νωρίτερα. Προφανώς μπερδεύουν τη δάδα με κερί.
Κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως εκεί βρίσκεται ο τάφος της Νταϊάνα, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.
Ωστόσο στον τουρισμό, η πραγματικότητα έχει πολλές φορές μικρότερη σημασία από τον μύθο και ενίοτε την ψευδαίσθηση.
Στο μεταξύ πριν το δυστύχημα, το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού είχε πάρει την απόφαση να δώσει στην πλατεία στην οποία βρίσκεται το La Flamme de la Liberté, το όνομα της Μαρίας Κάλλας, καθώς η διάσημη Ελληνίδα υψίφωνος έζησε και πέθανε στο Παρίσι το 1977. Η τελετή της ονοματοδοσίας είχε προγραμματιστεί για τις 11 Σεπτεμβρίου 1997. Το δυστύχημα που έγινε 12 μέρες νωρίτερα άλλαξε τα σχέδια. Το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού θέλησε να δώσει στην πλατεία το όνομα της Πριγκίπισσας Νταϊάνα. Εκείνη την εποχή η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας αντέδρασε, ωστόσο τελικά αυτό συνέβη στις αρχές του 2019 και από τότε η πλατεία φέρει το όνομα της. Όσο για την Μαρία Κάλλας, τρία χρόνια αργότερα το όνομα της δόθηκε σε μια αλέα στο Τροκαντερό.

Info…
Στο Παρίσι πήγαμε με το τουριστικό γραφείο Athos Travel Center που εδώ και χρόνια ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό με αναχωρήσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments