Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Καθώς το lockdown επιβάλει μια καθημερινή βόλτα για ξεμούδιασμα, είναι ευκαιρία για τους Θεσσαλονικείς να ανακαλύψουν την πόλη τους. Αρκεί να ξεφύγουν από την πολυσύχναστη παραλία και τους κεντρικούς δρόμους με τις εντυπωσιακές βιτρίνες και να μπουν στα πολυδαίδαλα στενά του ιστορικού κέντρου. Εκεί που τα σημάδια της αδιάλειπτης ιστορίας 23 αιώνων είναι διάσπαρτα. Κρυμμένοι θησαυροί, σφηνωμένοι ανάμεσα σε κακόγουστες πολυκατοικίες που χτίστηκαν σε απόσταση αναπνοής. Περπατάς και νιώθεις το βάρος της πολυπολιτισμικής διαδρομής της απίστευτης Θεσσαλονίκης.
Μια τέτοια είναι η περιοχή των Αγίων Αποστόλων στον παρεξηγημένο Βαρδάρη, ανάμεσα στις οδούς Αγίου Δημητρίου, Λαγκαδά, Καραολή και Δημητρίου και πλατεία Δημοκρατίας. Πριν από δέκα περίπου χρόνια έγινε ανάπλαση της περιοχής και έκτοτε πήρε άλλον αέρα. Εκτός από την εντυπωσιακή βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, στην περιοχή βρίσκεται μεγάλο μέρος από τα δυτικά βυζαντινά τείχη της πόλης. Ποιος ξέρει πόσες μάχες και πόσο αίμα χύθηκε και από τος δυο πλευρές του. Μια βυζαντινή κυνστέρνα, και το πρόπυλο βρίσκονται δίπλα στο ναό.
Επίσης στην περιοχή δεσπόζει και το παραμελημένο οθωμανικό λουτρό Πασά Χαμάμ που μας θυμίζει μια άλλη ιστορική περίοδο της πόλης.
Όλα τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας όπως επίσης σκουπίδια και γκράφιτι πάνω στα τείχη που δείχνουν έλλειψη φροντίδας.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments