Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Είναι αλήθεια πως η Κομοτηνή δεν βρίσκεται στην πρώτη σειρά των τουριστικών προορισμών της χώρας, ενδεχόμενος ούτε στη δεύτερη, ίσως γιατί η ίδια δεν έκανε κάτι γι΄αυτό. Ωστόσο αυτό είναι άδικο καθώς η πόλη αυτή έχει πολλά να δώσει και να δείξει στον επισκέπτη, σε ένα ολιγοήμερο citybreak. Ιδιαίτερα σ΄αυτούς που έχουν βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια και αναζητούν κάτι διαφορετικό.
Με πάνω από 10 χιλιάδες φοιτητές, δηλαδή κοντά στο 15% των κατοίκων της πόλης, η Κομοτηνή διακρίνεται για τη ζωντάνια της όλες τις ώρες και όλες τις μέρες. Ο κέντρο της είναι γεμάτο από καφέ και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κάθε είδους που σφύζουν από ζωή. Η παρουσία των νέων ανθρώπων είναι έντονη και παντού.
Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι η αυθεντικότητα του προορισμού καθώς βλέπεις αυτά που σιγά σιγά χάνονται στη χώρα μας. Μια βόλτα στα σοκάκια πέριξ της Ερμού με τα χαμηλά κτίσματα, αποτελεί εμπειρία από μόνη της. Οι εικόνες από τα μικρά μαγαζιά, θα σας εντυπωσιάσουν. Θα δείτε εργαστήρια σουτζούκ λουκούμ, στραγαλάδικα, καφεκοπτεία με την μυρωδιά του καφέ να διαχέεται στην ατμόσφαιρα, μικρά μπακάλικα, ραφτάδικα, καταστήματα εργόχειρων, παλαιοπωλεία κ.α. Και ανάμεσα τους μικρές ταβερνούλες σε προκαλούν να απολαύσεις τους λαχταριστούς μεζέδες τους. Ένα είναι σίγουρο, στην Κομοτηνή υπάρχει πολύ καλό φαγητό.
Κοντολογίς η πρώτη εντύπωση που δίνει η Κομοτηνή στον καινούργιο επισκέπτη είναι μια πόλη που περνά καλά.
Το κέντρο της περπατιέται εύκολα καθώς έχει πολλούς πεζόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας οχημάτων. Μοναδική παραφωνία τα πολλά αδέσποτα, προφανώς γιατί ο τοπικός Δήμος αδιαφορεί για τη φροντίδα τους.

Και αφού χορτάσετε βόλτες, καλό φαγητό και καφέ, ώρα για περιήγηση στα αξιοθέατα.

Μερικά από αυτά που θα δείτε στην Κομοτηνή είναι:
-Τα βυζαντινά τείχη, απομεινάρια από το Βυζαντινό Φρούριο. το οποίο κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α΄
– Ο εντυπωσιακός Ναός της Κοιμήσεως της Παναγίας που χρονολογείται από το 1800.
– Το Εσκί Τζαμί το οποίο οικοδομήθηκε το 1608/9 ή το 1677/78 κατά μια άλλη πηγή.
– Το Γενί Τζαμί, σημαντικό οθωμανικό μνημείο
– Ο Πύργος του Ρολογιού που βρίσκεται δίπλα στο Γενί Τζαμί και αποτελεί δείγμα του οθωμανικού εκσυγχρονισμού. Χρονολογείται από το 1884 ενώ η σημερινή μορφή του Πύργου είναι διαφορετική από την αρχική, λόγω επεμβάσεων που έγιναν τη δεκαετία του 1950.
– Το Ηρώο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γνωστό και ως Σπαθί, από το ξίφος που απεικονίζεται στην ύψους 15 μέτρων μαρμάρινη στήλη του, σημείο αναφοράς της πόλης.

Η Κομοτηνή διαθέτει και πάρα πολλά μουσεία, μερικά από τα οποία είναι:
– Το Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης από τη Νεολιθική μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο.
– Το Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί από το 1962 και στεγάζεται στο αρχοντικό Πεΐδη το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής.
– Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, που από το 1999 στεγάζεται στο Ιμαρέτ Κομοτηνής. Στο μουσείο υπάρχουν εκκλησιαστικά εκθέματα, τα οποία χρονολογούνται από το 16ο έως τον 20ό αιώνα.
– Το Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο ανήκει στο Ίδρυμα Παπανικολάου, ευεργέτη της πόλης και υπάρχουν εκθέματα βυζαντινών εκκλησιαστικών αντικειμένων, βιβλία, κοσμήματα, νομίσματα και σφραγίδες
– Το Μουσείο «Καραθεοδωρή», αφιερωμένο στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή ο οποίος ήταν κορυφαίος σύγχρονος Έλληνας μαθηματικός που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και καταγόταν από τη Θράκη.

Info…
Η πρόσβαση στην Κομοτηνή είναι εύκολη καθώς βρίσκεται πάνω στην Εγνατία οδό και φυσικά μπορεί να αποτελέσει βάση για περιήγηση στην γύρω περιοχή, όπως η ιστορική Μαρώνεια που όλη η περιοχή αποτελεί ένα αρχαιολογικό πάρκο ή την ορεινή Ροδόπη με τα χωριά της.
Ευχαριστούμε την ΑΝΑΞ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ πρακτορεύσετε ΑΕ,  κορυφαία στον χώρο της ταξιδιωτικής ασφάλισης. για την οργάνωση του δημοσιογραφικού ταξιδιού.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments