Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Το νέο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, αύξησε κατακόρυφα το ενδιαφέρον και την επισκεψιμότητα στη Βεργίνα, εκεί που κάποτε οι αρχαίοι Μακεδόνες έκαναν την πρωτεύουσα τους, πριν αυτή μεταφερθεί στην τότε παραθαλάσσια Πέλλα.
Το εντυπωσιακό μουσείο που εγκαινιάστηκε πριν από ενάμιση χρόνο, βρίσκεται πάνω στο δρόμο που συνδέει τη Βέροια με την Βεργίνα λίγο πριν μπούμε στο χωριό..
Εκεί εκτίθενται πολλά από αυτά που εδώ και δεκαετίες έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή, εκτός από αυτά που ήδη βρίσκονται στο άλλο εντυπωσιακό μουσείο της Βεργίνας, αυτό των βασιλικών τάφων που οι περισσότεροι αναφέρουμε ως τον τάφο του Φιλίππου.
Κάθε λογής αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες σε όλες τις πτυχές της καθημερινής τους ζωής βρίσκονται στις προθήκες του μουσείου, κάποια από αυτά χρυσά.
Μπαίνοντας στο μουσείο, εντυπωσιάζουν οι δυο μεγάλες οθόνες (video wall) που δείχνουν εικόνες από όλα τα μέρη που πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος όταν ξεκίνησε για να αλλάξει τον κόσμο. Εικόνες που προέκυψαν μετά από χίλιες και περισσότερες ώρες γυρισμάτων. Αφιερώστε αρκετή ώρα μπροστά τους.
Κεντρικό έκθεμα του μουσείου είναι το αναταγμένο τμήμα του ανακτόρου, που θα σας κάνει να σταθείτε αρκετή ώρα μπροστά του, όπως κάποτε στέκονταν ο Φίλιππος, ο Αλέξανδρος και τόσοι άλλοι επιφανείς μακεδόνες.

Info…
Το κόστος του βασικού εισιτηρίου στο πολυκεντρικό μουσείο των Αιγών είναι 8 ευρώ ή 15 ευρώ αν επισκεφτείτε και το Μουσείο Βασιλικών Τάφων (τάφος του Φιλίππου).
Η επομένη μέρα δωρεάν εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους είναι στις 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων).
Στο μουσείο πήγαμε στα πλαίσια μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης που οργάνωσε η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης .

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments