Κείμενο – φωτογραφίες: Σάκης Παπαδόπουλος

Καθώς δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε για τους γνωστούς λόγους, κάνουμε flashback σε παλιότερα ταξίδια μας, αναμένοντας τη μέρα που θα τα επαναλάβουμε και πάλι. Σήμερα ταξιδεύουμε στην εξωτική Ταϊλάνδη και πιο συγκεκριμένα στα Πι Πι (Phi Phi islands) μια συστάδα έξι μικρών νησιών και πολλών βραχονησίδων που βρίσκονται ανάμεσα στο νησί Πουκέτ και τα στενά της Μαλάκκα.
Τα τελευταία 20 χρόνια, συνέβησαν στα Πι Πι δυο σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν τη μοίρα τους. Το πρώτο ήταν το 2000 όταν στην μαγευτική παραλία Maya Beach στο νησάκι Πι Πι Λέι, γυρίστηκε η γνωστή κινηματογραφική επιτυχία The Beach, με πρωταγωνιστή τον διάσημο Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Η προβολή της ταινίας έκανε τα Πι Πι διάσημα και χιλιάδες τουρίστες άρχισαν να συρρέουν καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς, για να δουν από κοντά τη μαγευτική παραλία και τα εκπληκτικά τοπία που δημιουργούν οι μεγάλοι γεωλογικοί σχηματισμοί.
Και ενώ οι κάτοικοι των νησιών Πι Πι απολάμβαναν την τουριστική τους επιτυχία που έφερε πολλά έσοδα, υποδομές και ανάπτυξη, στις 26 Δεκεμβρίου 2004 χτύπησε το φονικό τσουνάμι που κυριολεκτικά διέλυσε τα πάντα. Μόνο στο μεγαλύτερο νησί από τα Πι Πι, το Πι Πι Ντον, έχασαν τη ζωή τους 700 άτομα αν και άλλες πηγές υπολογίζουν τους νεκρούς σε πάνω από τέσσερις χιλιάδες. Κάποιοι ντόπιοι μας είπαν πως τους ανθρώπους δεν τους σκότωσε μόνο το τσουνάμι άλλα και η… πρόοδος, εννοώντας πως η πλακόστρωση στους κεντρικούς δρόμους έκανε τα νερά να τρέχουν ακόμη πιο ορμητικά αντί να τα φρενάρουν αν υπήρχε το φυσικό περιβάλλον.
Οι ηρωικές προσπάθειες ντόπιων και εθελοντών κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να καθαρίσουν την περιοχή από ό,τι σκόρπισε το τσουνάμι, να επουλώσουν τις πληγές και να ξαναφτιάξουν ότι καταστράφηκε. Σήμερα διάσπαρτες πινακίδες σε πληροφορούν που πρέπει να καταφύγεις αν υπάρξει προειδοποίηση για τσουνάμι, ενώ αυτοσχέδια μνημεία θυμίζουν τις εκατοντάδες των νεκρών.
Παρά την ολοκληρωτική καταστροφή, η τουριστική ανάπτυξη των Πι Πι δεν ανακόπηκε. Σήμερα, πάνω από χίλιοι τουρίστες, καταφτάνουν καθημερινά στο οργανωμένο επιβατικό λιμάνι του Πι Πι Ντον, καθώς και απροσδιόριστος αριθμός ημερήσιων εκδρομέων από το κοντινό Πουκέτ ή το Κράμπι. Οι περισσότεροι είναι νέοι άνθρωποι κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο.
Τουριστικά το Πι Πι Ντον είναι απολυτά οργανωμένο. Διαθέτει καταλύματα παντός είδους, από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι πολυτελή πεντάστερα ξενοδοχεία, μεγάλη αγορά, πολλά εστιατόρια και μπαρ, νοσοκομείο, εξαιρετική σηματοδότηση και ότι επιζητά ένας τουρίστας. Αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν, παρά μόνο ελάχιστα που χρησιμοποιούνται για έκτακτες ανάγκες. Τα ποδήλατα είναι το πιο δημοφιλές μεταφορικό μέσο.
Καθώς το χωριό βρίσκεται στην πιο στενή λωρίδα γης του νησιού, διαθέτει μεγάλη αμμώδη παράλια και από τις δυο πλευρές του, ενώ πολλές παραλίες με άσπρη άμμο και γαλαζοπράσινα νερά βρίσκονται διάσπαρτες. Εκατοντάδες παραδοσιακές ψαρόβαρκες που πλέον χρησιμεύουν ως ταξί, πηγαίνουν τους τουρίστες για μπάνιο ή περιήγηση σε απομακρυσμένες παραλίες και τοποθεσίες στο Πι Πι Ντον, αλλά και σε γειτονικά νησιά, είτε με γκρουπ είτε ιδιωτικά.
Αν αναρωτιέστε γιατί να πάει κάποιος στα Πι Πι για διακοπές, η απάντηση είναι για να ζήσει για λίγες μέρες σε ένα μικρό εξωτικό παράδεισο που όμως διαθέτει όλες τις ανέσεις. Να χαρεί την γαλαζοπράσινη θάλασσα με την ψυχή του και να χορεύει όλη τη νύχτα σε αυτοσχέδια πάρτι στις αμμουδιές του Πι Πι Ντον, καθώς όπως προαναφέραμε είναι ένα απολύτως νεανικό νησί. Οι φίλοι των καταδύσεων θα βρουν εκεί τον παράδεισο τους.

Info…

Στα νησιά Πι Πι πήγαμε με το τουριστικό γραφείο Cosmorama Travel στα πλαίσια οργανωμένου fam trip στο Πουκέτ. Το συγκεκριμένο τουριστικό γραφείο ασχολείται μεταξύ άλλων με την οργάνωση εκδρομών στην Ταϊλάνδη για διακοπές ή περιήγηση. Στο Πουκέτ πετάξαμε με την Turkish Airlines μέσω Κωνσταντινούπολης.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments