Ένα από τα θεάματα που προσφέρει η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας στους ξένους τουρίστες του καλοκαιριού, είναι… Greek Night. Συνήθως συμβαίνει εντός των ξενοδοχείων άλλα κάποιες φορές και σε ταβέρνες εκτός ξενοδοχείων. Τα λεωφορεία περιφέρονται στα ξενοδοχεία της περιοχής για να μαζέψουν τους ενδιαφερόμενους που δήλωσαν συμμετοχή και να τους πάνε στον τόπο του… τουριστικού εγκλήματος.

Κόστος περίπου 60 ευρώ το άτομο. Περιλαμβάνει αυτό που η ελληνική τουριστική βιομηχανία θεωρεί ελληνικό φαγητό (σουβλάκι, mouzaka, τζατζίκι και άλλα παρόμοια) και τα ποτά έξτρα. Όλα στην πιο μέτρια εκδοχή τους. Φυσικά περιλαμβάνει και πλούσιο φολκλορικό θέαμα. Στην αρχή φουστανέλες και καραγκούνες και μετά οι ίδιοι χορευτές μεταμορφώνονται σε Zorba the greek και χορεύουν συρτάκι, καλώντας σχεδόν τραβώντας, τους τουρίστες να χορέψουν μαζί τους. Φυσικά έχουμε και σπάσιμο πιάτων (κάτι που μοιάζουν με πιάτα) για εξτρά θέαμα.

Μόνο που η φουστανελά δεν γοητεύει πλέον τον ξένο τουρίστα και από τότε που ο Άντονι Κουίν υποδύθηκε με επιτυχία τον ήρωα του ομώνυμου βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη, προβάλλοντας την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου, πέρασαν τρεις γενιές και ο Ζορμπάς δεν λέει πλέον τίποτε στον μέσο Ευρωπαίο.

Μια τέτοια Greek Night πετύχαμε πριν λίγες μέρες σε ταβέρνα σε ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό της Μεσσηνίας. Οι ξένοι τουρίστες μετά τις πρώτες γυροβολιές των φουστανελοφόρων άρχισαν να φυλλορροούν. Προτίμησαν να πάνε λίγα μέτρα παρακάτω, εκεί που σκάει το κύμα. Να πιουν το ποτό τους, να κάνουν τα πηγαδάκια τους, να πουν τα δικά τους, να χαρούν το ολόγιομο φεγγάρι. Αυτό τους λείπει, αυτό θέλουν. Το θέαμα του Greek Night τους άφηνε αδιάφορους.

Κάποιοι επανήλθαν μετά το τέλος του φολκλόρ, όταν η καλλίφωνη νεαρή τραγουδίστρια τραγουδούσε νέα ελληνικά απαλά τραγούδια, που έδωσαν την ευκαιρία στους ξένους να χορέψουν στους δικούς τους γνώριμους ρυθμούς.

Παραπονιόμαστε που οι ξένοι τουρίστες δεν ξοδεύουν χρήματα στην Ελλάδα. Μα πως να ξοδέψουν όταν τους πλασάρουμε τις ίδιες συνταγές από τη δεκαετία του εβδομήντα; Ο κόσμος άλλαξε πολλές φορές από τότε, καιρός να ανανεωθεί επιτέλους και το τουριστικό μας προϊόν.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments