Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αν και το Βερολίνο έχει πολύχρονη ιστορία καθώς στο διάβα των αιώνων υπήρξε πρωτεύουσα τεσσάρων διαφορετικών κρατών, οι επισκέπτες επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους κυρίως στην πρόσφατη ιστορία του, την εποχή του ψυχρού πολέμου. Τότε που την πόλη χώριζε στη μέση αυτό που ονομάστηκε “τείχος του αίσχους”.
Ένα από τα ποιο δημοφιλή αξιοθέατα της γερμανικής πρωτεύουσας που σχετίζονται με αυτή την περίοδο, είναι το Checkpoint Charlie. Πρόκειται για το πιο γνωστό από τα λιγοστά φυλάκια εκείνης της εποχής που μπορούσαν διπλωματικές αποστολές και μέλη των συμμαχικών δυνάμεων να περάσουν από το δυτικό στο ανατολικό Βερολίνο και αντίστροφα. Πήρε το όνομα του από το γράμμα C στο φωνητικό αλφάβητο του ΝΑΤΟ.
Ως φυλάκιο ήταν εκεί για 28 χρόνια, μέχρι λίγους μήνες μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, όταν και μετατράπηκε σε τουριστική ατραξιόν. Το σημερινό φυλάκιο είναι απομίμηση καθώς το αυθεντικό μεταφέρθηκε στο Συμμαχικό Μουσείο στη δυτική πλευρά του Βερολίνου.
Τον Οκτώβριο του 1961, λίγους μήνες μετά την κατασκευή του τείχους, στο Checkpoint Charlie η ένταση μεταξύ Αμερικανών και Σοβιετικών έφτασε στο αποκορύφωμα της λόγω ενός διπλωματικού επεισοδίου. Τα άρματα μάχης των δυο πλευρών βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής και ο κόσμος ολόκληρος κρατούσε την ανάσα του. Λίγες μέρες αργότερα και μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, η ένταση εκτονώθηκε.
Το σημείο επισκέφτηκε κάποτε και ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι, στην ιστορική του επίσκεψη στο τότε Δυτικό Βερολίνο. Επίσης το Checkpoint Charlie εμφανίστηκες σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες ανάμεσα στις οποίες το “Επιχείρηση Octapussy (1983)” με τον Ρότζερ Μουρ στο ρόλο του Τζέιμς Μποντ.
Σήμερα το Checkpoint Charlie είναι μια πολύ σημαντική τουριστική ατραξιόν καθώς καθημερινά προσελκύει χιλιάδες κόσμου. Δυο μουσεία υπάρχουν δίπλα του για αυτούς που θέλουν να μάθουν και να δουν περισσότερα από την συγκεκριμένη θλιβερή περίοδο της ιστορίας του Βερολίνου και γενικότερα για την περίοδο που ονομάστηκε “ψυχρός πόλεμος” ανάμεσα στη Δύση και την Σοβιετική Ένωση.
Πρόκειται για το Checkpoint Charlie Museum που άνοιξε στις 14 Ιουνίου 1963 και κάθε χρόνο το επισκέπτονται περίπου ένα εκατομμύριο άτομα.
Το “BlackBox Cold War” δημιουργήθηκε το 2012 και αναφέρεται στη διαίρεση της Γερμανίας και του Βερολίνου μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Στον υπαίθριο χώρο του με δωρεάν είσοδο θα δείτε αυθεντικά τμήματα του Τείχους του Βερολίνου και φωτογραφίες με επεξηγήσεις για την συγκεκριμένη τοποθεσία στα χρόνια του ψυχρού πολέμου. Στο εσωτερικό του (είσοδος με εισιτήριο) αναφέρεται στη σύγχρονη ιστορία του Βερολίνου με 16 σταθμούς πολυμέσων, έναν κινηματογράφο και πρωτότυπα αντικείμενα και έγγραφα.
Πέριξ του Checkpoint Charlie έχουν αναπτυχθεί πολλά καταστήματα με τουριστικά είδη καθώς και διεθνείς αλυσίδες φαστφουντάδικων που μεταξύ άλλων προσφέρουν εδέσματα εμπνευσμένα από το Checkpoint Charlie.

Info…
Στο Βερολίνο πήγαμε με το τουριστικό γραφείο Athos Travel Center που ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό με αναχωρήσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments