Ένα εφιαλτικό τρίμηνο περιμένει τη διεθνή και εγχώρια ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία. Και αυτό γιατί η κίνηση προμηνύεται ιδιαίτερα χαμηλή όπως άλλωστε φάνηκε και από την εορταστική περίοδο που διανύουμε.
Ήδη από τα συστήματα κρατήσεων των αεροπορικών εταιρειών, εξαφανίστηκαν σειρές πτήσεων προς διάφορους προορισμούς, ενώ σε άλλους προορισμούς οι πτήσεις αραίωσαν. Στα αεροδρόμια επικρατεί ησυχία που σε μερικά θυμίζει περίοδο lockdown. Το πρώτο τρίμηνο του έτους έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί μεγάλα συνεδριακά και εκθεσιακά event που δημιουργούσαν κινητικότητα. Τα μη απαραίτητα ταξίδια, όπως ονομάζονται στην εποχή της πανδημίας τα τουριστικά ταξίδια, έχουν περιοριστεί αναγκαστικά λόγω των περιορισμών και των υπερβολικών υγειονομικών μέτρων που επί της ουσίας εμποδίζουν τις μετακινήσεις.
Το ερώτημα είναι πως θα καταφέρει να αντέξει η ταξιδιωτική βιομηχανία που μπαίνει στον τρίτο χρόνο πρωτοφανούς κρίσης και μεταθέτει τις ελπίδες της για ανάκαμψη από περίοδο σε περίοδο. Καθώς οι κρατικές ενισχύσεις λιγοστεύουν, η επιβίωση γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση.
Στα τηλεοπτικά καφενεία οι «ειδικοί» ισχυρίζονται πως φέτος τελειώνουμε με τον κορονωϊό, αλλά και πέρσι το ίδιο έλεγαν επικαλούμενοι τα εμβόλια. Ωστόσο ακόμη και αν αυτό συμβεί άγνωστο παραμένει πόσο θα πάρει για να ανακτηθεί η χαμένη κινητικότητα, η οποία το 2019 είχε φτάσει σε απίστευτα επίπεδα.
Ζούμε σε μια απρόβλεπτη εποχή. Ας ελπίσουμε πως αυτά τα απρόβλεπτα που θα συμβούν στο προσεχές μέλλον θα είναι για καλό. Άλλωστε η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία…
Η φωτογραφία  είναι από το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ την παραμονή της πρωτοχρονιάς (μεσημέρι). Όλες οι πτήσεις της ημέρας χωρούσαν σε δυο οθόνες τηλεόρασης. Πολλά μαγαζιά ήταν κλειστά και οι ταξιδιώτες λιγοστοί. Η κατάσταση θύμιζε άτυπο lockdown.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments