Τα 97 νέα κρούσματα COVID-19 που ανακοινώθηκαν στη χώρα μας και αφορούν ελέγχους από την προηγούμενη Πέμπτη μέχρι και χθες Δευτέρα το μεσημέρι, μας θυμίζουν πως ο εφιάλτης παραμένει εδώ, έτοιμος να φουντώσει και πάλι αν δεν προσέξουμε και δεν πειθαρχήσουμε στους βασικούς κανόνες.
Το πιο ανησυχητικό είναι πως τα 30 από τα 97 νέα κρούσματα, είναι εισαγόμενα από το εξωτερικό. Έφτασαν με τις ελάχιστες διεθνείς πτήσεις που πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου και ελέγχονται όλοι όσοι φτάνουν. Από τις 15 Ιουνίου η είσοδος επισκεπτών από 29 χώρες θα γίνεται και από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης αλλά και τα βόρεια χερσαία σύνορα μας. Οι έλεγχοι δεν θα γίνονται σε όλους αλλά δειγματοληπτικά σε κάποιους. Από 1 Ιουλίου θα λειτουργήσουν όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας.
Είναι απολύτως βέβαιο πως εισαγόμενα κρούσματα στη χώρα μας θα βρεθούν πολλά, όπως και σε όλες τις τουριστικές περιοχές του πλανήτη. Ωστόσο το στοίχημα για τη χώρα μας είναι το πως θα μπορέσει να διαχειριστεί σωστά τα εισαγόμενα κρούσματα την ώρα που οι υγειονομικές υποδομές στις τουριστικές περιοχές είναι αδύναμες έως ανύπαρκτες. Ας ελπίσουμε πως όλα θα πάνε καλά πριν μας βγάλουν οι άλλες χώρες από τον τουριστικό χάρτη.
Στο μεταξύ αρκετές ξένες χώρες θέτουν τους δικούς τους περιορισμούς στους πολίτες τους που θα ήθελαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Στη Βρετανία από χθες ισχύει η 14ημερη καραντίνα για όσους εισέρχονται στη χώρα και αφορά και στους Βρετανούς που θα επιστρέφουν από τις διακοπές τους. Οι βρετανοί γκρινιάζουν, οι αεροπορικές εταιρείες της χώρας απειλούν με μηνήσεις αλλά προς το παρόν η βρετανική κυβέρνηση επιμένει στην απόφασή της.
Στη Γερμανία, ο Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας, προειδοποίησε τους Γερμανούς τουρίστες ότι σε περίπτωση που αυτό το καλοκαίρι ασθενήσουν από τον κορωνοϊό στο εξωτερικό, η γερμανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει πτήσεις επαναπατρισμού. Θα τους δοθεί μόνο προξενική συνδρομή. Στις 15 Ιουνίου, η γερμανική κυβέρνηση θα άρει την ταξιδιωτική οδηγία για τουρισμό στο εξωτερικό, για όλες τις χώρες της ΕΕ και θα την αντικαταστήσει με ξεχωριστές για κάθε χώρα συστάσεις.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι “θα παρακολουθούμε και εάν δούμε πως σε κάποια χώρα δεν τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα και οι απαιτούμενες αποστάσεις, τότε η χώρα θα μπαίνει εκ νέου σε ταξιδιωτική οδηγία”.
Παρόμοια εμπόδια στους πολίτες τους βάζουν οι κυβερνήσεις και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Στόχος τους είναι να μείνουν στη χώρα τους να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και να μην φέρουν τον κορωνοϊό κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές στο εξωτερικό.
Υπό αυτές τις συνθήκες κανείς tour operator δεν μπορεί να προγραμματίσει δρομολογώντας πτήσεις τσάρτερ και κάνοντας κρατήσεις δωματίων. Το ρίσκο είναι δυσανάλογο…
 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments