Οι εταιρείες που ασχολούνται με την βραχυχρόνια μίσθωσης ακινήτων, δηλαδή τα νοικιάζουν μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb, πανηγυρίζουν. Και αυτό γιατί τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ και εξειδικεύτηκαν από τα αρμόδιά Υπουργεία, είναι ευνοϊκά για αυτούς. Στα αρμόδια υπουργεία δεν περιλαμβάνεται το Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο χωρίς λόγο και σημαντικές αρμοδιότητες, αναρωτιέται κανείς γιατί υπάρχει σ’ αυτή τη χώρα.
Οι εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης γνώριζαν πως δεν θα μπορούσαν για πάντα να εκμεταλλεύονται το νομοθετικό κενό και να λειτουργούν χωρίς τις υποχρεώσεις που ισχύουν για τα ξενοδοχεία. Δηλαδή χωρίς να χρεώνουν ΦΠΑ και φόρο διαμονής στους πελάτες τους, χωρίς άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, χωρίς ελέγχους στον τρόπο λειτουργίας τους κλπ. Φοβόντουσαν ωστόσο πως η όποια νομοθετική ρύθμιση θα ήταν δυσμενής για αυτούς. Έτσι συχνά πυκνά έβγαζαν δελτία τύπου με τα οποία κατηγορούσαν τους ξενοδόχους πως θέλουν να επιβάλουν στην κυβέρνηση μέτρα ευνοϊκά για τους ίδιους και δυσβάσταχτα για την βραχυχρόνια μίσθωση. Τελικά τα σενάρια συνωμοσίας δεν επαληθεύτηκαν. Τα νέα μέτρα είναι οριζόντια, άρα άδικα, και μάλιστα σε βάρος των ξενοδόχων που θα χρεώνουν μέχρι και 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση τέλος διαμονής, όταν πανάκριβες βίλες Airbnb θα χρεώνουν μόλις 1,5 ευρώ.
Χαρακτηριστική είναι η σημερινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων η οποία με τίτλο «Η νέα εποχή των Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» αναφέρει:
«Η Βραχυχρόνια Μίσθωση έχει αναγνωριστεί de facto από τους ταξιδιώτες ως τουριστικό προϊόν και πρωταγωνιστεί στον τομέα της φιλοξενίας της χώρας μας με αύξηση περισσότερο από 30% κάθε χρόνο.
Συμμετέχει με 3.4 δις στο ΑΕΠ και συνεισφέρει (μόνο το 2022) με 600 εκατομμύρια στα κρατικά έσοδα, ενώ μέσω αυτής εκατομμύρια επισκεπτών έρχονται στη χώρα μας. Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται και παραδέχονται ότι δεν είναι περαστική αλλά ήρθε για να μείνει.
Η φιλοσοφία “live like local” δεν είναι απλά ένα ακόμα slogan αλλά βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της στους επισκέπτες μας και διασφαλίζει ένα θετικό αποτέλεσμα για τους ταξιδιώτες, τους ιδιοκτήτες κατοικιών και τις τοπικές οικονομίες.
Οι εξελίξεις μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού αλλά και τις εξειδικεύσεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ανοίγουν μια νέα εποχή για την αγορά μας. Αποτελούν την de jure αναγνώριση των εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης ως αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού τουρισμού και της επαγγελματικής φιλοξενίας.
Πλέον οι εταιρείες διαχείρισης εξισώνονται σε υποχρεώσεις με τα υπόλοιπα μέρη της φιλοξενίας. Επιπλέον η υπογραφή του ανανεωμένου μνημονίου μεταξύ ΑΑΔΕ και των OTAs εξασφαλίζει επαυξημένη διαφάνεια στον τομέα μας και ομαλή λειτουργία στις δραστηριότητες μας.
Είμαστε χαρούμενοι για την υιοθέτηση των θέσεων μας με τη δημιουργία ειδικού ΚΑΔ για τον κλάδο μας. Είναι κάτι που πιστεύουμε ότι θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στην επιτυχημένη συνεργασία μας με τις φορολογικές αρχές ενώ μέσω του φόρου διαμονής θα συμβάλουμε ακόμη περισσότερο στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και της πράσινης ανάπτυξης.
Ο χρόνος και μόνο αυτός θα δείξει εάν η επιβολή του ΦΠΑ θα αποδώσει περισσότερα και θα συνεισφέρει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη για τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων.
Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο με την κεντρική κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία, τις επιμέρους υπηρεσίες, και τις τοπικές αρχές για την ακόμη πιο επαγγελματική προσφορά φιλοξενίας στους επισκέπτες της χώρας μας και τους εσωτερικούς ταξιδιώτες.
Με τις ίδιες υποχρεώσεις και με τα ίδια δικαιώματα πλέον με όλους».

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments