Το ετήσιο συνέδριο των Αμερικανικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Συμβούλων (American Society of Travel Advisors), δηλαδή των τουριστικών γραφείων των ΗΠΑ, είναι μια πολύ σπουδαία υπόθεση για αυτούς που θέλουν να προσελκύσουν Αμερικανούς τουρίστες στη χώρα τους. Αν κάποιος θέλει Αμερικανούς τουρίστες θα πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία του στο συνέδριο.

Στο φετινό συνέδριο που έγινε πριν από μερικές μέρες στην Ουάσιγκτον, εκτός από του 1200 περίπου συνέδρους, παρόντες ήταν και πάνω από 250 έκθετες με δικά τους περιπτερά, ανάμεσα στους οποίους εθνικοί οργανισμοί τουρισμού από πολλές χώρες που στοχεύουν στην Αμερικανική αγορά.

Η Ελλάδα έλαμψε με την απουσία της, παρ΄όλο που τα δυο τελευταία χρόνια βλέπει τους τουρίστες από τις ΗΠΑ να αυξάνονται θεαματικά, αποτελώντας ουσιαστικά την πιο ανερχόμενη τουριστική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό. Και ενώ οι Έλληνες (αρμόδιοι και επαγγελματίες) έλειπαν, η Ελλάδα ήταν παρούσα καθώς το όνομα της ακούγονταν συνεχώς κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Οι Αμερικανοί τουριστικοί πράκτορες, ακόμη μιλούν με ενθουσιασμό για τη χώρα μας και το συνέδριο που διοργάνωσαν στην Ελλάδα πριν μερικούς μήνες, το οποίο θεωρούν ως το καλύτερο τους την τελευταία δεκαετία. Το κερασάκι στην τούρτα για τη χώρα μας, ήταν όταν ο διάσημος Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Jake Tapper (παρουσιάζει καθημερινή εκπομπή στο CNN), ρωτήθηκε μετά την ομιλία του στο συνέδριο, για το ποια χωρά θεωρεί ως πιο ενδιαφέρουσα να επισκεφτεί κανείς. Ανεπιφύλακτα δήλωσε “η Ελλάδα”.

Γιατί λοιπόν έλειπαν οι Έλληνες (αρμόδιοι και επαγγελματίες) τώρα που υπάρχει ένα πολύ θετικό μομέντουμ για τη χώρα μας στις ΗΠΑ; Που ήταν τα στελέχη του ΕΟΤ στις ΗΠΑ;

Δυστυχώς ένα από τα κουσούρια μας, είναι η έλλειψη συνέχειας στις προσπάθειες που κάνουμε. Ξεκινάμε κάτι με ενθουσιασμό και σύντομα το παρατάμε στην τύχη του. Κάναμε την άνοιξη στην Ελλάδα το συνέδριο της ASTA που ενθουσίασε τους Αμερικανούς τουριστικούς πράκτορες και άφησε πολλές υποσχέσεις για αύξηση του τουριστικού ρεύματος και μετά τίποτε.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους βαλκάνιους γείτονες μας, κάποιοι από τους οποίους είχαν έντονη παρουσία στο συνέδριο στην Ουάσινγκτον. Τα Βαλκάνια είναι ένας ανερχόμενος προορισμός στην αμερικάνικη αγορά καθώς θεωρείται καινούργιος και γεμάτος ιστορία. Ήδη ένα ταξίδι εξοικείωσης (Fam trip) με 50 τουριστικούς πράκτορες από τις ΗΠΑ ετοιμάζεται για τη Ρουμανία. Οι τουριστικοί πράκτορες από την Ελλάδα θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα, αλλιώς θα βλέπουν τους βαλκάνιους συναδέλφους τους να παίρνουν τη δουλειά. Να υποδέχονται χιλιάδες Αμερικανούς τουρίστες για περιηγήσεις στα Βαλκάνια και να τους περνάνε από την Ελλάδα για μια μέρα, όπως ήδη γίνεται με άλλες εθνικότητες…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments