Τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή συμβαίνουν σε μια περίοδο με έντονη τουριστική κινητικότητα ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ. Χιλιάδες Ισραηλινοί βρίσκονται στη χώρα μας για διακοπές και εκατοντάδες Έλληνες από Ελλάδα και Κύπρο βρίσκονται στο Ισραήλ, οι περισσότεροι συμμετέχοντας σε εκδρομές θρησκευτικού χαρακτήρα. Πρόκειται για θρησκευτικά γκρουπ τα οποία οργανώνουν κυρίως ενορίες σε συνεργασία με εξειδικευμένα τουριστικά γραφεία. Οι περισσότεροι εκδρομείς έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα αν και υπάρχουν πληροφορίες για ένα γκρουπ από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης που εγκλωβίστηκε στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης, καθώς οι Ισραηλινοί έχουν κλείσει τα σύνορα.
Παρ΄ όλο που τα αιματηρά γεγονότα συμβαίνουν σε περιοχές που δεν κυκλοφορούν τα ελληνικά γκρουπ, ο φόβος είναι αυτονόητος. Όπως μας είπε τουριστική πράκτορας που διοργανώνει εδώ και δεκαετίες εκδρομές προς τους Αγίους Τόπους «και άλλες φορές ζήσαμε τέτοια γεγονότα, ωστόσο αυτά ξεπέρασαν οτιδήποτε άλλο στο παρελθόν. Αυτό που μας τρόμαξε περισσότερο ήταν οι εικόνες με τους ομήρους».
Από χθες Κυριακή τα τηλέφωνα των τουριστικών γραφείων σε όλη την Ελλάδα που διοργανώνουν θρησκευτικού χαρακτήρα εκδρομές στους Αγίους Τόπους χτυπάνε συνεχώς. Είναι από εκδρομείς που θέλουν να ακυρώσουν τη συμμέτοχη τους ακόμη και σε εκδρομές που είναι προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο. Αυτονόητο είναι πως ζητούν πίσω τα χρήματα που έδωσαν. Ωστόσο αυτά τα χρήματα έχουν δοθεί ήδη ως προκαταβολές σε ξενοδοχεία του Ισραήλ και αεροπορικές εταιρείες που αρνούνται να τα επιστρέψουν, παρ΄όλο που οι λόγοι ακύρωσης των εκδρομών είναι προφανείς και φυσικά δεν έχουν ευθύνη τα τουριστικά γραφεία. Αντί χρημάτων θα δώσουν βάουτσερ για μελλοντική χρήση.
Έτσι τα τουριστικά γραφεία βρίσκονται και πάλι στη μέση ενός αδιέξοδου, όπως έγινε στην αρχή της πανδημίας με την απαγόρευση των μετακινήσεων και την ακύρωση των εκδρομών. Πρέπει να επιστρέψουν χρήματα που δεν είναι στα χέρια τους. Πριν καλά καλά συνέλθουν από τις συνέπειες της πανδημίας άντε πάλι από την αρχή.
Το συνδικαλιστικό όργανο των τουριστικών γραφείων, η Ομοσπονδία FedHATTA, έχει προγραμματίσει κοινή σύσκεψη όλων των τουριστικών γραφείων που ασχολούνται με εκδρομές στους Αγίους Τόπους, προκειμένου να δουν τι μπορούν να κάνουν.
Στην πραγματικότητα, το μόνο που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα είναι να τελειώσουν γρήγορα τα αιματηρά γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Όχι τόσο για να σωθούν οι εκδρομές αλλά κυρίως για να σωθούν ανθρώπινες ζωές…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments