Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ένα από τα ωραιότερα και πιο εντυπωσιακά μουσεία της χώρας είναι το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας το οποίο πέρσι γιόρτασε τα πρώτα δέκα του χρόνια. Πρόκειται για ένα από τα νεότερα μουσεία της χώρας καθώς η ανέγερσή του ξεκίνησε το 2004 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη . Ήταν να ολοκληρωθεί η κατασκευή του μέχρι το 2006, καθώς εκείνη τη χρονιά η Πάτρα ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ωστόσο στη χώρα μας τίποτε δεν τελειώνει στην ώρα του. Τα εγκαίνια του μουσείου έγιναν τελικά στις 24 Ιουλίου του 2009.
Το μουσείο βρίσκεται στη Βόρεια είσοδο της Πάτρας και δίνει την αίσθηση ενός σύγχρονου χώρου στον οποίο ο επισκέπτης θα δει εκθέματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος σε συνθήκες άνεσης. Συστήματα ηλεκτρονικής παρουσίασης βρίσκονται μέσα στις αίθουσες και βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει καλύτερα αυτά που βλέπει.
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας επικεντρώνεται στην έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων, από τη Μυκηναϊκή μέχρι και την ύστερη Ρωμαϊκή εποχή, που αποκαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Καταλαμβάνει έκταση 28.000m², με τους εσωτερικούς χώρους να φτάνουν τα 6.000m².
Τα εκθέματα χωρίζονται σε τρεις θεματικές ενότητες που παρουσιάζονται σε τρεις ξεχωριστές μεγάλες αίθουσες.
Στην πρώτη και μεγαλύτερη αίθουσα παρουσιάζονται αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των αρχαίων προγόνων μας, όπως εργαλεία, είδη καλλωπισμού και κοσμήματα της Μυκηναϊκής, Γεωμετρικής, Αρχαϊκής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Ελλάδας, με τα αρχαιότερα εκθέματα να είναι του 17ου π.χ. αιώνα. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και μερικά από την μεγαλύτερη συλλογή Ρωμαϊκών μωσαϊκών στην Ελλάδα, αποτελούμενο συνολικά από 14 μωσαϊκά. Τα περισσότερα αποκαλύφθηκαν σε ερείπια πολυτελών ρωμαϊκών κατοικιών σε διάφορα μέρη της πόλης της Πάτρας και κάθε ένα έχει και κάτι να διηγηθεί. .
Στην δεύτερη αίθουσα, αυτή του Δημοσίου Βίου παρουσιάζονται αγάλματα, νομίσματα, αμφορείς, μουσικά όργανα και άλλα, συνήθειες και δραστηριότητες από την μυκηναϊκή περίοδο έως την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή. Παράλληλα, τα ψηφιδωτά αποκαλύπτουν μία πλούσια πόλη και μία κοινωνία ανοικτή.
Επίσης, ο επισκέπτης, εκτός από τα αγάλματα των θεών του ελληνικού δωδεκάθεου, μπορεί να δει αγάλματα άλλων θεοτήτων, όπως η Ίσιδα και ο Νείλος αλλά και το άγαλμα του Σέραπι.
Η τρίτη ενότητα είναι αυτή της νεκρόπολης και είναι αφιερωμένη σε τάφους και αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας.
Όλα τα εκθέματα είναι εξαιρετικά τοποθετημένα μέσα στο χώρο, σε βαθμό που να καθηλώνουν την προσοχή σου.
Υπάρχει και μια τέταρτη θεματική ενότητα που αφορά σε περιοδικές εκθέσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Επιπλέον, στον χώρο του μουσείου λειτουργεί κατάστημα πώλησης εκμαγείων και άλλων αναμνηστικών ειδών και ω του θαύματος αν και Κυριακή ήταν ανοιχτό, κάτι όχι αυτονόητο σε άλλα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Info…
Στην Πάτρα βρεθήκαμε στα πλαίσια ενός fam trip που διοργάνωσε το επιμελητήριο Αχαΐας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου NeTT. Συνδιοργανωτής ήταν η εταιρεία Media Suite που ασχολείται με ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments