Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ταξιδεύει στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας (VDNH) από τις 7 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου με τμήμα της έκθεσής του «Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη» ως μέρος του προγράμματος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η συμμετοχή του ΚΜΣΤ περιλαμβάνει και δύο διαλέξεις με θέμα την σχέση Τέχνης και Τυπογραφίας ιστορικά και στην σύγχρονη δημιουργία, που θα δώσουν η διευθύντρια του ΚΜΣΤ Μαρία Τσαντσάνογλου και η επιμελήτρια του ΚΜΣΤ Ειρήνη Παπακωνσταντίνου 7 και 11 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.
Στην έκθεση της Μόσχας παρουσιάζονται αναπαραγωγές έργων καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας (1900-1930) από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ, μαζί με 16 πρωτότυπα βιβλία-καλλιτεχνήματα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών.
Η έκθεση εστιάζει στην συνέργεια ανάμεσα στην εικαστική εικόνα και τον γραπτό λόγο. Από τον διάλογο αυτό προκύπτει η παραγωγή περιορισμένου αριθμού βιβλίων ή ακόμη και ενός μοναδικού αντιτύπου. Το βιβλίο ως σύνθετο αντικείμενο τέχνης υπήρξε πολύ διαδεδομένο τον 20ο αιώνα και ονομάστηκε “livre d’artiste” – “βιβλίο-καλλιτέχνημα”. Σημαντικοί καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας συνέβαλαν στην ανάπτυξη του καλλιτεχνικού αυτού είδους και έθεσαν τις βάσεις για τον σύγχρονο γραφιστικό σχεδιασμό.
Η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας (VDNH) ενώ όλη η ελληνική συμμετοχή εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016.

Πείτε τη γνώμη σας

avatar