Κείμενο-φωτογραφίες: Μαίρη Α. Γρηγοριάδου

Έναν ‘άγνωστο’ πολιτισμό, που αναπτύχθηκε στη Σαρδηνία της Ιταλίας, πολύ πριν την περίοδο της Ρωμαϊκής κυριαρχίας, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μέσα από την περιοδική Έκθεση “Σαρδηνία Μεγαλιθικό νησί. Από τα μενχίρ στα νουράγκι: ιστορίες από λίθο στην καρδιά της Μεσογείου”, που εγκαινιάζεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.
Χθες, Πέμπτη πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της Έκθεσης στους δημοσιογράφους από την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Μουσείου Αγγελική Κουκουβού. Μέσα από τα 188 εκθέματα της Έκθεσης οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν τους αρχαίους πολιτισμούς της Σαρδηνίας που κατασκεύαζαν εντυπωσιακά μεγαλιθικά κτίρια από την 5η χιλιετία π.Χ., τον ιδιαίτερο πολιτισμό των Νουράγκι, τα ντολμέν, τα μενχίρ και τους τάφους των γιγάντων.
“Eπίτιμος προσκεκλημένος” της Έκθεσης ο λίθινος γίγαντας, ύψους 190 εκατοστών και βάρους 300 κιλών, που για πρώτη φορά βρίσκεται μακριά από την πατρίδα του, ταξιδεύοντας μάλιστα όρθιος πάνω σε ειδική βάση. Εξίσου εντυπωσιακά τα κεχριμπαρένια περιδέραια και τα μπρούτζινα αγαλματίδια, τα λεγόμενα ‘bronzetti’. Πρόκειται για ανδρικές και γυναικείες φιγούρες που προσφέρουν μια πλούσια εικόνα για τη ζωή της νουραγκικής κοινωνίας.
Η Θεσσαλονίκη είναι ο τρίτος σταθμός της Έκθεσης, μετά το Εθνικό Μουσείο Προϊστορίας & Πρωτο-ιστορίας του Βερολίνου και το Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης ενώ τελευταίος σταθμός θα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.

Info…

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα Παρασκευή στις 7μμ
Διάρκεια της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη: 11.02 – 15.05.2022

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments