Κείμενο – φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Επισκεπτόμενοι τα 15 μνημεία ΟΥΝΕΣΚΟ της Θεσσαλονίκης, η δεύτερη μας στάση είναι στην βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας των Χαλκέων ή «Η Παρθένος των Χαλκουργών»
Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης επί της Εγνατίας οδού, στο σημείο που διασταυρώνεται με την πλατεία Αριστοτέλους, κοντά στην ρωμαϊκή αγορά. Ονομάστηκε έτσι, καθώς βρίσκεται στην περιοχή που κατοικούσαν οι χαλκουργοί της πόλης.
Η εκκλησία χτίστηκε το 1028 πάνω σε ειδωλολατρικό ιερό από τον πρωτοσπαθάριο Χριστόφορο κατεπάνω της Λομβαρδίας και τη σύζυγο του Μαρία. Κατασκευάστηκε από πλίνθους λόγω των οποίων ονομάστηκε «Κόκκινη εκκλησία». Οι τοιχογραφίες του ναού δεν σώζονται σε καλή κατάσταση, απεικονίζουν όμως λίγες χριστολογικές σκηνές όπως η Γέννηση, η Προσκύνηση των Μάγων, η Υπαπαντή κ.α.
Στην Οθωμανική περίοδο, μετετράπη σε τζαμί που ονομαζόταν «Καζαντζηλάρ Τζαμί» δηλαδή των χαλκωματάδων. Μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1912 επαναλειτούργησε ως ορθόδοξος ναός.
Σήμερα, ο αύλειος χώρος του ναού είναι φροντισμένος, γεμάτος κυπαρίσσια και λουλούδια , γεγονός που δίνει μια «παραδεισένια» αίσθηση εντός του πολύβουου κέντρου της πόλης.
Θα την βρείτε ανοιχτή κάθε μέρα μέχρι τις 11πμ περίπου ή όταν έχει λειτουργία. Ευχάριστη «έκπληξη» προκαλεί το γεγονός πως υπάρχει ασανσέρ για να μπορούν να την επισκέπτονται και άτομα με ειδικές ανάγκες ή ηλικιωμένοι.
Είναι ένας πολύ καλά συντηρημένος και προσεγμένος βυζαντινός ναός στο κέντρο της πόλης και αποτελεί ένα στολίδι γι’ αυτήν από αισθητικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής άποψης.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments