Κείμενο – φωτογραφία: Omorfa Taxidia

Στην Ανατολική Χαλκιδική, η ντόπια γαστρονομία παίζει πρωταρχικό ρόλο στις προσπάθειες που γίνονται για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Οι σχετικές δράσεις από τον τοπικό Δήμο Αριστοτέλη και τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού, δεν έχουν μοναδικό στόχο να αναδείξουν την πλούσια γαστρονομική παράδοση της περιοχής που εμπλέκεται με αυτή που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, αλλά και την μοναδικότητα του Αγίου Όρους. Πρωταρχικός στόχος είναι να συνδεθεί η πρωτογενής παραγωγή της περιοχής, δηλαδή τα ντόπια προϊόντα, με την γαστρονομία και αυτή με τον τουρισμό. Να μπει στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα τουριστικά καταστήματα. Όχι μόνο να βελτιώσει το τουριστικό προϊόν της Ανατολικής Χαλκιδικής, αλλά να είναι και αυτή που προσελκύει τουρισμό. Και τέλος να αλλάξει μοναχικές νοοτροπίες και να δημιουργήσει συνέργειες και συνεργασίες.
Στα πλαίσια αυτά, εδώ και εννέα χρόνια πραγματοποιείται το γαστρονομικό φεστιβάλ ΚΟΥΖΙΝΑ. Σ΄αυτό εμπλέκονται όχι μόνο επαγγελματίες σεφ από την περιοχή και άλλα μέρη του κόσμου, αλλά και οι ντόπιες νοικοκυρές που μεταφέρουν ότι έμαθαν από μαμάδες και γιαγιάδες. Κοντολογίς είναι ένα φεστιβάλ που κινητοποιεί την ντόπια κοινωνία κάνοντας την αρωγό στην κοινή προσπάθεια.
Το φετινό ΚΟΥΖΙΝΑ έχει ιδιαιτερότητες, πανδημίας γαρ. Έτσι δεν πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο από 15 Μαΐου έως 15 Ιουνίου. Έσπασε σε πολλά κομμάτια και πραγματοποιείται σταδιακά μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, με μια σειρά εκδηλώσεων σε διάφορες τοποθεσίες της Ανατολικής Χαλκιδικής, με την συμμετοχή λίγου κόσμου λόγω κορωνοϊού. Οι εκδηλώσεις είναι θεματικές και σ΄αυτές αναδεικνύονται τοπικά προϊόντα και συνταγές, ενίοτε στην σύγχρονη τους εκδοχή, μαζί με τοπικά κρασιά και άλλα συνοδευτικά.
Δυο από αυτές τις εκδηλώσεις έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα και στις οποίες παραβρέθηκαν τα Omorfa Taxidia. Η πρώτη έγινε στην όμορφη πλατεία του Παλαιοχωρίου, που γέμισε με υπέροχες μυρωδιές. Ήταν η γιορτή του λάχανου και του φασολιού, δύο προϊόντα που καθορίζουν την παραγωγική ταυτότητα της περιοχής.
Ντόπιες νοικοκυρές, μέλη του τοπικού Συλλόγου Γυναικών, μαγείρεψαν το παλαιοχωρινό λάχανο με παστό χοιρινό από τις φάρμες του Αριστοτελικού Όρους και ντόπια λαδερά μπαρμπουνοφάσουλα, τα οποία καλλιεργούνται στα εύφορα χώματα της περιοχής.
Την επόμενη μέρα, το τραπέζι του ΚΟΥΖΙΝΑ στήθηκε στο ντόκο του λιμανιού της Ιερισσού. Εκεί γυναίκες της περιοχής μαγείρεψαν παραδοσιακές ευφάνταστες συνταγές με φρέσκα θαλασσινά.
Παρών και στις δυο εκδηλώσεις ήταν ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος με τους συνεργάτες του. Σε δηλώσεις του τόνισε τη σπουδαιότητα της ντόπιας γαστρονομίας και της διασύνδεσης της με το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους κατοίκους της περιοχής που αγκάλιασαν το φεστιβάλ και το στηρίζουν με προσωπικό χρόνο και κόπο.
Το ΚΟΥΖΙΝΑ 2020 θα συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβριο και το πρόγραμμα του μπορείτε να το βρείτε στο παρακάτω λινκ:
http://www.mountathosarea.org/?post_type=tribe_events

Info…
Στην Ανατολική Χαλκιδική πήγαμε στα πλαίσια fan trip που οργάνωσε ο Δήμος Αριστοτέλη και ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments