Οι προσπάθειες του Δήμου Αριστοτέλη για την προώθηση του οινικού τουρισμού στην Ανατολική Χαλκιδική συνεχίζονται. Αυτή τη φορά, Γάλλοι εκπρόσωποι γραφείων οινικού τουρισμού από το Μπορντό, το Chalon-en-Champagne και την Αλσατία ακολούθησαν τη χαρτογραφημένη οινική διαδρομή του Δήμου Αριστοτέλη με τίτλο «από τη Θεσσαλονίκη στον Άθωνα», πραγματοποιώντας ένα βιωματικό ταξίδι εξοικείωσης στους οινότοπους και στους αμπελώνες της Ανατολικής Χαλκιδικής.
«Πρόκειται για τη συνέχιση των ενεργειών μας στο Bordeaux», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Στέλιος Βαλιάνος, «που πραγματοποιήθηκαν το Μάιο του 2021 με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και του Yalos Tours. Εκεί, στην κοιτίδα της παγκόσμιας οινοτουριστικής δραστηριότητας, παρουσιάσαμε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν, το οποίο βασίσαμε στις μοναδικές εικόνες των αγιορειτών να αμπελοκαλλιεργούν, να συλλέγουν καρπούς και να οινοποιούν».
Με αφετηρία τo φιλόξενο «Ayia Marina Suites» της Ουρανούπολης, οι Γάλλοι τουριστικοί πράκτορες επισκέφθηκαν κελάρια τοπικών οινοποιείων: Domaine Claudia Papayianni στην Αρναία, Domaine Agrovision στην Ιερισσό, Akrathos NewLands Winery και Κτήμα Ταραζά στη Μεγάλη Παναγία, αλλά και Κτήμα Γεροβασιλείου στη Θεσσαλονίκη.
Ιδιαίτερη ήταν η επίσκεψή τους στον αμπελώνα του Μυλοπόταμου στο Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους. Μετά την ξενάγησή τους στον ξακουστό οινότοπο και στο οινοποιείο του Κτήματος, οι Γάλλοι είχαν την ευλογία να παρακαθήσουν στην Τράπεζα που προετοίμασε ειδικά γι’ αυτούς ο Γέροντας Ιωακείμ, «αποκτώντας έτσι τη μοναδική εμπειρία επίσκεψης σε έναν αυθεντικό αθωνικό τόπο παραγωγής και λατρείας». Προηγήθηκε ξενάγηση στο οινοποιείο και στους βυζαντινούς θησαυρούς της Ιεράς Μονής Ιβήρων.
Στην ουσία οι Γάλλοι ακολούθησαν έναν ιστορικό περίπατο σε αρχαιολογικούς χώρους της Ανατολικής Χαλκιδικής (Αρχαία Στάγειρα, Μονή Ζυγού, Άθωνας, Αρχαία Άκανθος), τον οποίο συνδύασαν με οινοεπισκέψεις και οινοδοκιμές. Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο συνθέτει πακέτο πολιτιστικο-οινικών διακοπών με τίτλο «η γέννηση του οίνου», θα διοχετευθεί άμεσα σε γαλλικές περιοχές με οινοτουριστική συνείδηση, όπως το Bordeaux, η Μιλούζη, το Στρασβούργο, κ.λπ., στοχεύοντας:
• στην προσέλκυση Γάλλων οινοταξιδευτών και
• στην επέκταση της τουριστικής περιόδου προς το Φθινόπωρο.
Αυτή η παράμετρος τονίσθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του workshop που πραγματοποιήθηκε στον αυλόγυρο του «Akrathos NewLands Winery» μεταξύ εκπροσώπων τοπικών ξενοδοχειακών μονάδων και των Γάλλων φιλοξενούμενων. Εκεί «κλείδωσε» και η συμφωνία δικτύωσης του Δήμου Αριστοτέλη με παραδοσιακούς οινο-οικισμούς της Αλσατίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Η περιήγηση των Γάλλων ολοκληρώθηκε με επίσκεψη / ξενάγηση / οινογευσία στο εξαιρετικό «Κτήμα Γεροβασιλείου» της Επανωμής. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και το Δήμο Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος, σχηματίζοντας σύμπραξη των εν λόγω φορέων με το Δήμο Αριστοτέλη.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments