Κείμενο: Βάσω Τζιτζικάκη

Η τέχνη είναι παντού, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και όλοι επηρεαζόμαστε από αυτήν είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Στην καθημερινότητα μας συχνά συναντάμε πίνακες ζωγραφικής, εικόνες και street art και κρίνουμε εάν είναι στα γούστα μας.
Το πιο σημαντικό στην τέχνη είναι να μην περνάει απαρατήρητη, ο σκοπός των καλλιτεχνών είναι το κάθε έργο να βγάζει ένα συναίσθημα, είτε θετικό είτε αρνητικό, αρκεί να μην είναι ανιαρό. Τότε, η τέχνη θεωρείται επιτυχημένη, αρκεί να εξιτάρει κατά κάποιον τρόπο το ενδιαφέρον.
Αυτό ένιωσε πριν μερικά χρόνια και ο αντικέρ Σκοτ Γουίλσον όταν βρήκε έναν πίνακα ζωγραφικής στα σκουπίδια. Στην αρχή ενδιαφέρθηκε μόνο για την κορνίζα αλλά στη συνέχεια παρατήρησε το ίδιο το έργο και υπήρξε κάτι το οποίο του κίνησε το ενδιαφέρον και δεν μπορούσε να προσπεράσει .. « ήταν τόσο κακό για να περάσει απαρατήρητο».
Έτσι, αποφάσισε να το πάρει μαζί του και να ενημερώσει τους φίλους του εάν μπορούν να του βρουν και άλλα αντίστοιχα έργα τέχνης. Με αυτόν τον τρόπο, τον Μάρτιο του 1994 άνοιξε το μουσείο κακής τέχνης. Σήμερα, γνωρίζει τόση μεγάλη επιτυχία που έχει τρία παραρτήματα στο Dedham, στο Somerville και στο Brookline, όλα στη Μασαχουσέτη.
Η συλλογή σήμερα αριθμεί 600-700 εκθέματα όμως κάθε φορά εκτίθενται 60-70 λόγω έλλειψης χώρου. Τα έργα έχουν συγκεντρωθεί και αγοραστεί είτε από καταστήματα φθηνών προϊόντων, είτε από υπαίθριες αγορές, είτε βρέθηκαν στα… σκουπίδια! Φυσικά, είναι καλοδεχούμενες και οι δωρεές, όμως δεν γίνονται όλες δεκτές λόγω του ότι οι περισσότερες «δεν είναι αρκετά κακές για να συμπεριληφθούν στη συλλογή». Επίσης, δεν δέχονται έργα από παιδιά ή ομαδικά έργα, καθώς ο σκοπός του μουσείου δεν είναι να δείξει ότι απλώς κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να ζωγραφίσουν αλλά πως κάποιοι πήγαν συνειδητά να ζωγραφίσουν κάτι ωραίο αλλά δυστυχώς κάτι πήγε πολύ λάθος.
Είναι απαραίτητο τα έργα να μην είναι σε καμία περίπτωση βαρετά, επιτηδευμένα άσχημα ή ακόμη και κιτς. Για όλους αυτούς τους λόγους το σλόγκαν του μουσείου είναι το «Τέχνη πολύ κακή για να αγνοηθεί». Οι επισκέπτες μένουν ικανοποιημένοι με την επίσκεψη τους και δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για να δουν από κοντά την κακή τέχνη αλλά και για να προσφέρουν τα δικά τους έργα.
Σε κάθε περίπτωση, δεν παραλείπουν να δουν το «έργο-αφορμή» για την ιδέα της δημιουργίας του μουσείου που δεν είναι άλλο από το «Η Λούση στον αγρό με τα λουλούδια», το πιο γνωστό έργο του μουσείου που δεν μπορείς να προσπεράσεις εύκολα, ακόμα και αν το δεις πεταμένο σε ένα κάδο σκουπιδιών!

Info…
Το μουσείο είναι προσωρινά κλειστό λόγω ανακαίνισης και λόγω του covid-19.. σίγουρα όμως μόλις ανοίξει θα δεχτεί πολλά έργα που δημιουργήθηκαν κατά την παραμονή στο σπίτι στη διάρκεια της καραντίνας!!

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments