Πάφος – αποστολή
Με μια φαντασμαγορική, κεφάτη και ενίοτε συγκινητική τελετή, ξεκίνησαν στην Πάφο οι εκδηλώσεις για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, καθώς ο βενιαμίν της Κύπρου ανέλαβε τη διοργάνωση για το 2017.
Η τελετή γεμάτη χρώματα, μουσική, περίτεχνους φωτισμούς, και θέαμα, πραγματοποιήθηκε στην ανακαινισμένη πλατεία του Δημαρχείου, εκεί όπου δεσπόζει το εντυπωσιακό μνημείο για τους πεσόντες στον πόλεμο του 1940. Τα όμορφα κτίρια γύρω από την πλατεία, όπως η Δημοτική Βιβλιοθήκη, αποτελούσαν την οθόνη προβολής εντυπωσιακών φωτισμών που θύμιζαν τα μεγάλα φεστιβάλ φωτός που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη (Λυών, Βρυξέλες κλπ). Η τελετή έναρξης ήταν χωρισμένη σε δυο μέρη. Το πρώτο ήταν ένας ύμνος στον έρωτα. Ήταν μια χορευτική αναπαράσταση του μύθου του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, ένας μεγάλος έρωτας που γέννησε την Πάφο. Τη λέει αυτός ο αρχαιοελληνικός μύθος; Ο Πυγμαλίωνας ήταν ένας εξαιρετικός γλύπτης που αφοσιωμένος καθώς ήταν στην τέχνη του, αδιαφορούσε για τις γυναίκες. Ωστόσο κάποτε ερωτεύτηκε ένα άγαλμα του. Ήταν αυτό που έφτιαξε μετά από ένα όνειρο στο οποίο είδε την πανέμορφη Αφροδίτη. Ήταν τόσο μεγάλος ο έρωτας του, που παρακάλεσε τους θεούς να δώσουν ζωή στο άγαλμα και σε αντάλλαγμα αυτός θα εξυμνούσε τους θεούς με την τέχνη του. Πράγματι οι θεοί έδωσαν ζωή στο άγαλμα και έτσι γεννήθηκε η Γαλάτεια. Καρπός αυτού του μεγάλου έρωτα ήταν η κόρη τους η Πάφος η οποία όταν παντρεύτηκε γέννησε τον Κινύρα. Ο Κινύρας ίδρυσε την Πάφο και έδωσε στην πόλη το όνομα της μητέρας του.
Στο δεύτερο μέρος η Άλκηστης Πρωτοψάλτη με τον κύπριο τραγουδιστή Δώρο Δημοσθένους, έδωσαν μια εξαιρετική συναυλία που ξεσήκωσε τον κόσμο και τον έκανε να ξεχάσει τις χαμηλές θερμοκρασίες της βραδιάς, που όμοιες τους οι Κύπριοι είχαν να νιώσουν πάνω από 50 χρόνια.
Τα πυροτεχνήματα μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας, ήταν εντυπωσιακά και έκαναν τους Παφίτες να μην μπορούν να κρύψουν την χαρά τους που η πόλη τους αν και μικρή, μόλις 50 χιλιάδες κάτοικοι, είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα τη Ευρώπης, η πιο μικρή πόλη στην ιστορία του θεσμού.
Πριν από όλα αυτά προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί των επισήμων. Μόνο που δεν ήταν χαιρετισμοί αλλά μακροσκελείς αδιάφορες ομιλίες, που δίκαια έκαναν τους ξεπαγιασμένους θεατές να δυσανασχετούν και να εκφράζουν πολλές φορές την δυσαρέσκιά τους με ειρωνικά χειροκροτήματα.
Μετά το τέλος της τελετής έναρξης συναντήσαμε τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος και τον πρόεδρο του Οργανισμού “Πάφος 2017” Δρ Χρήστο Πατσαλίδη. Και οι δυο τους δεν έκρυβαν τη χαρά τους για την καταπληκτική βραδιά. Όπως μας δήλωσαν, η διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα μεταμορφώσει το ιστορικό κέντρο της πόλης και θα αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα για την Πάφο ως πόλη πολιτισμού και τουρισμού.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments