Κείμενο – φωτογραφία: Χριστίνα Γκιζάρη

Ο δήμος της Βαρκελώνης μαζί με την διεύθυνση του αεροδρομίου αποφάσισαν να επεκτείνουν το αεροδρόμιο Ελ Πρατ, καθώς αυτό έχει φτάσει στα όρια του.
Ωστόσο, η άποψη ορισμένων περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτικών είναι αντίθετη υποστηρίζοντας πως αυτή η ανάπτυξη δεν θα είναι βιώσιμη αλλά επιζήμια για το περιβάλλον. Η Βαρκελώνη, καταβάλλει προσπάθεια από τη δεκαετία του 90, για βιώσιμο τουρισμό και προστασία της βιόσφαιρας και μόλις, το 2011, έλαβε την πρώτη της πιστοποίηση.
Παράλληλα ο δήμος της Βαρκελώνης έχει προσπαθήσει να αποσυμφορήσει το αστικό κέντρο στρέφοντας τους επισκέπτες στις γύρω περιοχές, και σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020 ένα μεγάλο ποσοστό επέλεξαν να μείνουν εκτός του κέντρου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του βιώσιμου τουρισμού, αποτελεί και το ξενοδοχείο Andante, που βρίσκεται στο κέντρο της Βαρκελώνης και διαθέτει ηλιακά πάνελ ενώ σύμφωνα με τον διαχειριστή του, Πάμπλο Μπόφιλ, το ξενοδοχείο έχει κτιστεί με πιστοποιημένα ανακυκλώσιμα υλικά.
Επομένως, η επέκταση του αεροδρομίου όχι μόνο θα αυξήσει την εναέρια κίνηση αλλά και τον αριθμό των τουριστών σε σημείο που η πόλη δεν θα το αντέξει. Η ρύπανση, ο θόρυβος, και η κίνηση θα αλλάξουν την πόλη ενώ η συνολική προσπάθεια του δήμου θα πάει αρκετά βήματα πίσω και θα απομακρυνθεί από τους στόχους που έχει θέσει.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments