Όταν κάποτε το αφεντικό της Ryanair πρότεινε στις κοντινές πτήσεις να υπάρχει μόνο ένας πιλότος στο θάλαμο διακυβέρνησης, λοιδορήθηκε αρκετά και η πρόταση απορρίφθηκε εν τη γένεση της.
Ωστόσο συμφωνία με πληροφορίες της σχετικής ενημερωτικής ιστοσελίδας Air Current, η FedEx , από τις μεγαλύτερες εταιρίες ταχυμεταφορών στο κόσμο, ξεκίνησε δοκιμαστικές πτήσεις με έναν πιλότο.
Οι δοκιμές έγιναν στις ΗΠΑ με κάθε μυστικότητα, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία κατασκευής ελικοπτέρων Sikorsky. Το αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα ελικοφόρο ATR-42 που ανήκε στην θυγατρικής της FedEx, την FedEx Feeder (αυτό της φωτογραφίας).
Δεν είναι γνωστό πως καλύφθηκαν οι λειτουργίες του αεροσκάφους που απαιτούν δεύτερο πιλότο. Εικάζεται πως αυτό έγινε είτε με επιπλέον αυτοματισμούς στη λειτουργία του αεροσκάφους είτε με κάποιο ρομποτικό σύστημα.
Θυμίζουμε πως πριν λίγο καιρό στην Ευρώπη έγιναν δοκιμές πτήσης χωρίς πιλότους, με το αεροσκάφος να ελέγχεται από το έδαφος.
Αν η λειτουργία ενός αεροσκάφους με έναν πιλότο περάσει στα εμπορικά αεροσκάφη κάποια στιγμή θα προκύψει και στα επιβατικά.
Κόψε από δω κόψε από εκεί οι αεροπορικές εταιρίες ισχυρίζονται πως έτσι μπορούν να προσφέρουν φτηνά αεροπορικά εισιτήρια στον κόσμο. Ωστόσο αυτό που δεν λένε είναι ότι παράλληλα αυξάνουν τα κέρδη τους και μειώνουν την απασχόληση.
Τρανό παράδειγμα η Ryanair που ενώ πουλά τα φθηνότερα εισιτήρια έχει τα περισσότερα κέρδη, που οι άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες δεν μπορούν να δουν ούτε στον ύπνο τους.
Και αφού έκοψαν σχεδόν ότι επιτρέπουν οι κανονισμοί, σιγά σιγά έρχεται και η ώρα του πιλοτηρίου.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments