Όπως αναφέραμε σε χθεσινέ ανάρτηση, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), με κοινή ανακοίνωση τους προτείνουν στις χώρες μέλη να καταργήσουν την υποχρεωτικότητα της μάσκας στα αεροδρόμια και τις αεροπορικές πτήσεις από την προσεχή Δευτέρα 16 Μαΐου.
Αυτό δεν σημαίνει πως από τη Δευτέρα καταργείτε η μάσκα σε αεροδρόμια και πτήσεις, καθώς η τελική απόφαση αφορά τις χώρες μέλη και τις αεροπορικές εταιρείες ξεχωριστά. Ήδη όμως κάποιες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη έχουν καταργήσει την υποχρεωτικότητα της μάσκας στις πτήσεις τους, ενώ στις ΗΠΑ αυτό συνέβη στις πτήσεις εσωτερικού και κάποιες εξωτερικού μετά από δικαστική απόφαση.
Γεγονός είναι πως σταδιακά και αν δεν συμβεί κάτι δραματικό στην εξέλιξη της πανδημίας, σύντομα οι μάσκες θα πάψουν να είναι υποχρεωτικές σε αεροδρόμια και πτήσεις. Παρ΄όλα αυτά θα υπάρχει ισχυρή σύσταση από αρμόδιους φορείς και αεροπορικές εταιρείες οι ταξιδιώτες να τις φορούν.
Κάποιοι θα το κάνουν και κάποιοι όχι. Πόσο προστατευμένος θα είσαι αν εσύ φοράς μάσκα μέσα στο αεροπλάνο ενώ οι γύρω σου όχι; Οι ειδικοί λένε πως το να φοράμε μόνο εμείς μάσκα είναι πολύ προστατευτικό, ιδιαίτερα αν πρόκειται για μάσκα υψηλής προστασίας N95, KN95 ή KF94, καθώς μπορούν να φιλτράρουν καλύτερα τα ιικά σωματίδια από τον αέρα που αναπνέουμε. Ωστόσο καλό είναι η μάσκα να ταιριάζει άνετα στο πρόσωπό μας, ώστε να μην υπάρχουν κενά γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα ή το πηγούνι μας. Όσο περισσότερα κενά υπάρχουν, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει ένας ιός να διεισδύσει.
Επίσης τα αεροπλάνα διαθέτουν ισχυρά συστήματα φιλτραρίσματος αέρα που αφαιρούν τη συντριπτική πλειοψηφία του SARS-CoV-2 από τον αέρα.
Το σίγουρο είναι πως το να φοράμε μόνο εμείς μάσκα σε έναν κλειστό χώρο είναι λιγότερο αποτελεσματικό από το να φορούν όλοι, αλλά είναι πιο αποτελεσματικό από το να μην φοράμε καθόλου…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments