Από τον Φεβρουάριο του 1969 που πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση, θεωρείτε ο βασιλιάς των αιθέρων. Αναφερόμαστε στο αεροσκάφος Boeing 747 που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ως Jumbo. Ποτέ δεν πέρασε απαρατήρητο σε όποιο αεροδρόμιο και αν προσγειώθηκε. Ήταν και το περίεργο σχήμα του με δεύτερο όροφο στο μπροστινό τμήμα της ατράκτου, που το έκανε ακόμη πιο εντυπωσιακό.
Ωστόσο οι εποχές δεν ευνοούν πλέον τα μεγάλα τετρακινητήρια αεροσκάφη που καταναλώνουν πολλά καύσιμα, παράγουν περισσότερους ρύπους, προκαλούν αφόρητο θόρυβο και γεμίζουν δυσκολότερα. Μοιραία φτάνει το τέλος της παραγωγής του καθώς νεότερα μοντέλα δικινητήριων αεροσκαφών κάνουν την ίδια δουλειά χωρίς όλα τα παραπάνω.
Η Boeing θα παραδώσει τον προσεχή Ιανουάριο το τελευταίο Boeing 747-800. Θα είναι μεταφοράς φορτίου και θα το παραλάβει η Atlas Air, μια αμερικάνικη αεροπορική εταιρεία που με 54 αεροσκάφη διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο με Jumbo. Το συγκεκριμένο θα πετάει για την ελβετική εταιρεία μεταφορών Kuehne + Nagel (φώτο).
Το τέλος της παραγωγής τους δεν σημαίνει πως θα σταματήσουν να πετάνε. Αν και αρκετές αεροπορικές εταιρίες τα έχουν αποσύρει ως ασύμφορα, υπάρχουν ακόμη κάποιες που τα χρησιμοποιούν, οι περισσότερες για μεταφορά φορτίου.
Ωστόσο προς το παρόν από δυο αεροδρόμια έφαγαν πόρτα. Το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ κλείνει την πόρτα στα Jumbo από το επόμενο καλοκαίρι για περιβαλλοντικούς λόγους. Το ίδιο και το αεροδρόμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία που απαγορεύει την προσγείωση σε 747-200 και 747-400 ενώ τα 747-800 θα πρέπει να πληρώνουν διπλάσια τέλη.
Με την ολοκλήρωση της παραγωγής τους θα έχουν κατασκευαστεί 1573 Jumbo. Εκατοντάδες έχουν ήδη αποσυρθεί και διαλυθεί ή βρίσκονται σε νεκροταφεία αεροσκαφών. Εξήντα ένα Jumbo καταστράφηκαν σε αεροπορικά δυστυχήματα που στοίχησαν τη ζωή σε 3746 ανθρώπους. Αρκετά βρίσκονται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο ενώ άλλα έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία ή εστιατόρια.
Θα τα βλέπουμε επίσης σε κάποιες από τις 300 κινηματογραφικές ταινίες που έχουν εμφανιστεί, σε μερικές σε πρωταγωνιστικό ρόλο δείχνοντας πόσο επιδραστικό ήταν αυτό το απίθανο αεροσκάφος.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments