Ο νέος πανικός έρχεται από την Βρετανία με την μετάλλαξη του κορωνοϊού (μια από τις δεκάδες) που ωστόσο η συγκεκριμένη τον κάνει κατά 70% πιο επιθετικό. Μια μετά την άλλη οι χώρες κλείνουν τα σύνορα τους με την Βρετανία αναστέλλοντας τις πτήσεις τους. Από χθες στα αεροδρόμια της Βρετανίας η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη έως τραγική καθώς εγκλωβίστηκαν χιλιάδες επιβάτες που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αφού πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν.
Στο μεταξύ εκατοντάδες επιβάτες που έφτασαν χθες στη Γερμανία από τη Μεγάλη Βρετανία, διανυκτέρευσαν στο αεροδρόμιο και αυτό γιατί υποβλήθηκαν υποχρεωτικά σε μοριακό τεστ και δεν θα αποχωρήσουν να δεν βγουν τα αποτελέσματα.
Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, προς το παρόν δεν κλείνουν τα σύνορα με την Βρετανία. Η σχετική οδηγία (notam) της Υπηρεσίας Πολίτικης Αεροπορίας προβλέπει πως από σήμερα (Δευτέρα) το πρωί, οι επιβάτες που φτάνουν από βρετανικά αεροδρόμια θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε ράπιντ τεστ και θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για εφτά μέρες αντί τριών που ισχύει για επιβάτες από άλλες χώρες. Θυμίζουμε επίσης πως από τις 18 Δεκεμβρίου όσοι φτάνουν στην Ελλάδα από οπουδήποτε, θα πρέπει εκτός της τριήμερης καραντίνας να έχουν μαζί τους αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών.

Αναλυτικά η σημερινή σχετική αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αναφέρει:
«Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την συμπληρωματική αεροπορική οδηγία (notam) για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο η οποία θα ισχύει από την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00 το πρωί έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.
Ειδικότερα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε επταήμερο (7) υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.
Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα ήταν υποχρεωτικός και παραμένει για τις υπόλοιπες διεθνείς αφίξεις ο τριήμερος προληπτικός περιορισμός σε όλους τους επιβάτες από το εξωτερικό, ενώ από αύριο ορίζεται σε επτά ημέρες για τους αφιχθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά την φόρμα PLF στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/. Παράλληλα όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελληνική Επικράτεια από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται και σε υποχρεωτικά rapid test για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα».

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments