Κείμενο – φωτογραφία: Omorfa Taxidia

Αυτό είναι ένα τετρακινητήριο αεροσκάφος Ilyushin Il-96 της Aeroflot, που ο φωτογραφικός μας φακός «συνέλαβε» στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» το μακρινό 2011. Είναι ρωσικής κατασκευής, φτιαγμένο για να εξυπηρετεί ταξίδια μακρινών αποστάσεων. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1988 ωστόσο δεν κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη ούτε των Ρωσικών αεροπορικών εταιρειών. Έτσι κατασκευάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια μόλις 25 αεροσκάφη από τα οποία τώρα είναι σε υπηρεσία τα 15. Τέσσερα από αυτά ανήκουν στις Κουβανικές αερογραμμές, που λόγω του αμερικανικού εμπάργκο δεν έχουν πολλές επιλογές. Τα υπόλοιπα ανήκουν στο Ρωσικό κράτος καθώς αποτελούν μέρος του κυβερνητικού στόλου.

Το 2005 οι Υπηρεσία Πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας τα καθήλωσε όλα, καθώς αντιμετώπιζαν πολλά τεχνικά προβλήματα. Είχε προηγηθεί τεχνικό πρόβλημα σε ένα κυβερνητικό Ilyushin 96-300 που ανάγκασε τον Πούτιν να πετάξει με ένα εφεδρικό αεροπλάνο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Φινλανδία. Συνέχισαν τις πτήσεις τους μετά από έναν περίπου χρόνο.
Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Γιατί η Ρωσία λόγω των κυρώσεων της Δύσης θα ξεμείνει σύντομα από δυτικά επιβατικά αεροσκάφη. Γι’ αυτό όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Γιούρι Μπορίσοφ και ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, επικεφαλής του κρατικού ομίλου τεχνολογίας και εξοπλισμών, έδωσαν εντολή να ξαναστηθεί η γραμμή παραγωγής του Ilyushin Il-96 που σταμάτησε πριν από χρόνια. Το ίδιο και η γραμμή παραγωγής του Tupolev Tu-204, ένα επιβατικό αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων του 1989, με παρόμοιο ιστορικό εμπορικής αποτυχίας και πλούσιο ιστορικό δυστυχημάτων. Θα παράγει δηλαδή αεροσκάφη που σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του ογδόντα και παλαιότερα.
Θυμίζουμε πως η Ρωσία επί του παρόντος παράγει από το 2008 το μεσαίων αποστάσεων αεροσκάφος Sukhoi Superjet 100, το οποίο και αυτό δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη των αεροπορικών εταιρειών, ενώ είναι σε φάση δοκιμών ένα καινούργιο αεροσκάφος το Irkut MS-21, ωστόσο λόγω μεγάλων καθυστερήσεων κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει η μαζική του παραγωγή.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments