Η χρονιά που φεύγει ήταν και αυτή μια από τις πιο ασφαλής στην ιστορία της παγκόσμιας αεροπορίας. Το χάος που επικράτησε στα αεροδρόμια τη φετινή χρονιά με την ταλαιπωρία χιλιάδων ταξιδιωτών, δεν επηρέασε σε θέματα ασφάλειας.
Ο απολογισμός λέει πως από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα συνέβησαν 12 αεροπορικά δυστυχήματα, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 225 άτομα. Οι ανθρώπινες απώλειες είναι λιγότερες από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας που είναι 257 θάνατοι κάθε χρόνο, αλλά αρκετά μεγαλύτερες από τις απώλειες της περσινής χρονιάς (2021), όταν σε αεροπορικά δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους 117 άνθρωποι. Θυμίζουμε πως η ασφαλέστερη χρονιά στην ιστορία της παγκόσμιας αεροπορίας ήταν το 2017 όταν σε 10 δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους 44 άτομα.
Αν και κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη, ο αριθμός των απωλειών είναι πολύ μικρός αν αναλογιστεί κανείς πως ο αριθμός των πτήσεων ξεπέρασε φέτος τα 30 εκατομμύρια.
Το πιο πολύνεκρο δυστύχημα συνέβη φέτος στην Κίνα, στις 21 Μαρτίου, όταν έπεσε αεροσκάφος Boeing 737-800 της κινέζικης αεροπορικής εταιρείας China Eastern, το οποίο εκτελούσε εσωτερική πτήση. Σ΄αυτό έχασαν τη ζωή τους όλοι οι επιβαίνοντες, συνολικά 132. Αν και επισήμως οι έρευνες για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους συνεχίζονται, δημοσιεύματα αναφέρουν πως το έριξε σκόπιμα κάποιος από το πιλοτήριο.
Δυστυχώς ένα από τα 12 φετινά αεροπορικά δυστυχήματα συνέβη στην Ελλάδα. Πρόκειται για την περίπτωση του μεταγωγικού Antonov An-12BK της Ουκρανικής εταιρείας Meridian που έπεσε φλεγόμενο στο Νομό Καβάλας στις 16 Ιουλίου. Έχασαν τη ζωή τους και οι οκτώ επιβαίνοντες.
Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο αεροσκάφη επιβατικά και μεταφοράς φορτίου, που έχουν σχεδιαστεί να μεταφέρουν περισσότερους από 14 επιβάτες. Δεν περιλαμβάνουν δηλαδή παντός είδους στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και μικρότερα επιβατικά αεροσκάφη τα οποία πολλές φορές πιλοτάρουν οι ιδιοκτήτες τους. Αν προστεθούν και αυτά, τότε οι ανθρώπινες απώλειες σε αεροπορικά δυστυχήματα προσεγγίζουν συνολικά τις 1385 από την αρχή της χρονιάς μέχρι και σήμερα.
Τα στοιχεία καταγραφεί το Aviation Safety Network, ένας ανεξάρτητος οργανισμός που ιδρύθηκε το 1996 στην Ολλανδία. Στόχος του είναι να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τα αεροπορικά ατυχήματα και τα θέματα αεροπορικής ασφάλειας.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments