Του Σάκη Παπαδόπουλου

Εποχές Παναγιώτη Ψωμιάδη θύμιζε αυτό που συνέβη το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην υποδοχή ενός κρουαζιερόπλοιου, με λαϊκούς χορούς και τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και την Πατουλίδου να μοιράζουν κουλούρια στους απορημένους επιβάτες.
Ήταν τότε που ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, δεινός χορευτής ο ίδιος, υποδέχονταν τα κρουαζιερόπλοια χορεύοντας έναν Πυρρίχιο, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των επιβατών. Ωστόσο τότε ήταν άλλες εποχές, αυτά ακόμη συνηθίζονταν. Είκοσι χρόνια μετά οι εποχές άλλαξαν θεαματικά και αυτές οι υποδοχές θεωρούνται ξεπερασμένες, γραφικές και ανούσιες.
Ωστόσο η ιστορία επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά με το Δήμαρχο και την Πατουλίδου να μοιράζουν κουλούρια στους επιβάτες και χορευτικό συγκρότημα να χορεύει λαϊκούς χορούς. Ένα σκηνικό που ενόχλησε πολλούς Θεσσαλονικείς και όχι μόνο.
Στην πραγματικότητα οι επιβάτες ενός κρουαζιερόπλοιου δεν εντυπωσιάζονται από φολκλορικές εκδηλώσεις. Πρωτίστως θέλουν να βρουν μια πόλη στην οποία να κινηθούν εύκολα και άνετα, χωρίς σκουπίδια, χωρίς κυκλοφοριακό χάος, με επαρκή συγκοινωνία, με εύκολη πρόσβαση στα αξιοθέατα, με τουριστική πληροφόρηση, να περπατούν ανεμπόδιστα σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους, δηλαδή όλα αυτά που περιμένεις σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όχι όμως στη Θεσσαλονίκη.
Αυτό που ενόχλησε περισσότερο στο λιμάνι το πρωί της Κυριακής, δεν ήταν η εκτός εποχής εκδήλωση υποδοχής. Ένα χάπενινγκ ήταν και πέρασε. Αυτό που ενοχλεί πραγματικά είναι πως αυτοί που έχουν την τύχη της τουριστικής προβολής και προώθησης της πόλης, διακατέχονται από τέτοιες παρωχημένες αντιλήψεις. Στην πραγματικότητα κάνουν εκδηλώσεις μόνο για τις φωτογραφίες και τα δελτία τύπου. Για να προβληθούν οι ίδιοι και λιγότερο η Θεσσαλονίκη.
Έτσι με τις κάμερες στραμμένες πάνω στον Δήμαρχο και την Πατουλίδου να μοιράζουν κουλούρια, πέρασε στα ψηλά η πραγματική είδηση της ημέρας που ήταν η δημιουργία από το ΟΛΘ ενός δεύτερου τέρμιναλ κρουαζιέρας στην αποθήκη 8. Αυτό αυξάνει τις δυνατότητες του λιμανιού να προσελκύσει περισσότερα κρουαζιερόπλοια στην πόλη. Η αλήθεια είναι πως το λιμάνι κάνει σοβαρές προσπάθειες για την αύξηση της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη. Αυτοί που ποζάρουν στις φωτογραφίες απλά επωφελούνται…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments