Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Συνεχίζουμε την περιήγηση μας στις πόλεις της Βόρειας Ρηνανίας –Βεστφαλίας, του πιο πλούσιου κρατιδίου της Γερμανίας. Μετά το Ντίσελντορφ, την Κολωνία, το Ντόρτμουντ, το Έσσεν και το Μπόχουμ, κάνουμε την τελευταία μας στάση στο Βούπερταλ.
Με πληθυσμό περίπου 355.000 κατοίκους, είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία καθώς και η 17η μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας. Ιδρύθηκε μόλις το 1929 από τη συγχώνευση πόλεων και κωμοπόλεων της περιοχής, αρχικά με το όνομα Barmen-Elberfeld. Ένα χρόνο μετά πήρε το σημερινό του όνομα.
Το Βούπερταλ είναι διάσημο για το εναέριο τρένο του που διασχίζει την πόλη και κάνει όλους να σηκώνουν το βλέμμα τους και να το θαυμάζουν κάθε φορά που περνά. Εναέρια τρένα αστικής συγκοινωνίας υπάρχουν και άλλα στον πλανήτη, όμως το συγκεκριμένο είναι αιωρούμενο, δηλαδή έχει τις ράγες πάνω από την οροφή και όχι στο κάτω μέρος των βαγονιών. Ωστόσο γι΄αυτό θα αναφερθούμε αναλυτικά σε άλλη ανάρτηση.
Το κέντρο της πόλης που ξεκινά όπως στις περισσότερες Γερμανικές πόλεις από τον σιδηροδρομικό σταθμό, είναι πεζοδρομημένο γεμάτο όμορφα ιστορικά κτίρια αλλά και σύγχρονα μοντέρνας αισθητικής. Κυριολεκτικά δεν χορταίνεις να τα παρατηρείς. Εντυπωσιακά έργα μοντέρνας τέχνης κοσμούν δρόμους, πλατείες και πάρκα με κάποια από αυτά να έχουν συμβολικό χαρακτήρα.
Είναι μια από τις πιο πράσινες πόλεις στη Γερμανία, με τα δύο τρίτα τα συνολικής του έκτασης να είναι περιποιημένα πάρκα. Όπως λένε οι ντόπιοι, από οποιαδήποτε σημείο της πόλης απέχεις το πολύ 10 λεπτά με τα πόδια από κάποιο δημόσιο πάρκο ή δασικό μονοπάτι.
Ανάμεσα στα σημαντικότερα αξιοθέατα του Βούπερταλ είναι το εντυπωσιακό κτίριο της Όπερας, το Μέγαρο μουσικής και ο ζωολογικός κήπος.
Καθώς το Βούπερταλ είναι η γενέτειρα του φιλόσοφου Φρίντριχ Ένγκελς (1820–1895), που μαζί με τον Καρλ Μαξ συνέγραψαν το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, το σπίτι όπου μεγάλωσε είναι σήμερα μουσείο.
Κοντολογίς το Βούπερταλ είναι μια σύγχρονη ήσυχη πόλη, με εξαιρετικές συνθήκες καθημερινού πολιτισμού, ιστορικές συνοικίες, εντυπωσιακά κτίρια ιστορικά και σύγχρονα και πολύ πράσινο. Στην πόλη ζει μεγάλη κοινότητα Ελλήνων μεταναστών.

 
 

 
 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments