Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Στον παραδοσιακό οικισμό της Καρύταινας στην Αρκαδία, που ο Νίκος Καζαντζάκης είχε αποκαλέσει ως το Τολέδο της Ελλαδας, συναντάμε τον πύργο της Λεβένταινας. Πρόκειται για ένα πυργόσπιτο που βρίσκεται στον Πίσω Μαχαλά, της Καρύταινας.
Δεν είναι ξεκάθαρο ποια ήταν η Λεβένταινα, ωστόσο το πυργόσπιτο χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα. Είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα μεταβυζαντινής οχυρής κατοικίας
Ο πύργος μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν σε κακή κατάσταση, αλλά ανακαινίσθηκε πλήρως. Έχει ορθογώνια κάτοψη και τρεις ορόφους. Είναι κτισμένος σε ιδιαίτερο επικλινές έδαφος.
Ο πρώτος όροφος («μεσιανό») διαθέτει τζάκι και αποτελούσε τον κύριο χώρο διημέρευσης των ενοίκων. Ο δεύτερος όροφος χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση των βασικών τροφίμων και των γεννημάτων, δηλαδή των σπόρων για τις καλλιέργειες της επόμενης χρονιάς. Το ισόγειο ή «κατώι» προοριζόταν για την αποθήκευση των λιγότερο ευπαθών προϊόντων. Το κατώι είχε μια δική του μικρή είσοδο στην νοτιοανατολική πλευρά. Σε διάφορα σημεία των τοίχων του πύργου υπήρχαν τυφεκιοθυρίδες ενώ υπήρχε και μια καταχύστρα πάνω από την κυρία είσοδο.

Info…
Στην Καρύταινα πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού στην ορεινή Αρκαδία, που για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Αρκαδίας διοργάνωσε η εταιρεία Tourism media & Events.

 

 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments