Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Τριανταδύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του ποιητή της Ρωμιοσύνης και του Επιτάφιου, του Γιάννη Ρίτσου. Γεννήθηκε την πρωτομαγιά του 1909 στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς και πέθανε σαν σήμερα το 1990.
Το σπίτι που έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Γιάννης Ρίτσος, το αγόρασε πριν μερικά χρόνια από την κόρη του Ελευθερία Ρίτσου ο Δήμος της περιοχής. Έχει μετατραπεί σε έναν επισκέψιμο χώρο και σύντομα σε Δημοτικό μουσείο.
Σ΄αυτό το σπίτι, ο Γιάννης Ρίτσος έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του που έμελλε να είναι τα μόνα ανέμελα και ευτυχισμένα. Στη συνέχεια η ζωή του άλλαξε δραματικά καθώς ήρθε η οικονομική καταστροφή της εύπορης οικογένειας, ο πρόωρος θάνατος αγαπημένων προσώπων, ενώ ο ποιητής κυνηγήθηκε άγρια από τις αρρώστιες και τα δικτατορικά καθεστώτα. Έφυγε από τη Μονεμβασιά για να πάει γυμνάσιο στο Γύθειο, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
Στο Μονεμβασιά και το πατρικό του σπίτι επέστρεψε μόλις στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα, καταξιωμένος πια ως ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές του 20ου αιώνα.
Το πατρικό σπίτι του Γιάννη Ρίτσου βρίσκεται ακριβώς μετά την κεντρική πύλη από την οποία εισερχόμαστε στην κατροπολιτεία της Μονεμβασιάς.
Περνώντας την πύλη σκαλοπάτια στα δεξιά μας θα μας οδηγήσουν στο σπίτι (υπάρχει πινακίδα). Στο μικρό προαύλιο υπάρχει η προτομή του ποιητή που αγναντεύει το πέλαγος. Μέσα στο σπίτι θα δείτε έπιπλα, βιβλία, φωτογραφίες της οικογένειας και χειρόγραφα του ποιητή. Ακόμη και αν δεν σας εντυπωσιάσει τίποτε από όλα αυτά, η θέα προς το Μυρτώο πέλαγος θα σας καθηλώσει.

Info…

Στη Μονεμβασιά πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Tourism Media & Events

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments