Όταν στο μέλλον μιλάμε για το φετινό καλοκαίρι, θα το αναφέρουμε ως το καλοκαίρι των χαμένων αποσκευών. Αυτό που συμβαίνει φέτος στα αεροδρόμια δεν το φαντάστηκε ποτέ κανείς. Παντού στα αεροδρόμια βλέπεις στοιβαγμένες αποσκευές που δεν ακολούθησαν στο ταξίδι τους ιδιόκτητες τους και περιμένουν να έρθει η σειρά τους κάποτε να παραδοθούν. Στο μεταξύ γίνονται όλο και περισσότερες. Δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες έκαναν ή κάνουν διακοπές χωρίς τα πράγματα τους.
Η αιτία είναι γνωστή. Η έλλειψη προσωπικού που απολύθηκε ή συνταξιοδοτήθηκε στην περίοδο της πανδημίας, όταν η ταξιδιωτική κίνηση είχε μηδενίσει. Η κίνηση επέστρεψε, όχι όμως μεγάλο μέρος του προσωπικού που στο μεταξύ άλλαξε επάγγελμα. Οι αεροπορικές εταιρείες κατηγορούν τα αεροδρόμια για ανικανότητα και τα αεροδρόμια κατηγορούν τις αεροπορικές εταιρείες ότι «βάζουν τα κέρδη πάνω από τα ασφαλή και αξιόπιστα ταξίδια των επιβατών».
Κάποτε χάνονταν λιγότερο από μια βαλίτσα στις χίλιες. Τον Απρίλιο έφτασαν στις έξι βαλίτσες ανά χίλιες και τον Ιούνιο πλησίασαν τις 10 βαλίτσες ανά χίλιες, αν και στην Αυστραλία η Qantas, φέρεται να χάνει μία στις 10 αποσκευές στον περιφερειακό κόμβο της στο Σίδνεϊ.
Και τι κάνουν οι αεροπορικές εταιρείες για τους επιβάτες που χάνουν βαλίτσες; Θεωρητικά η αποσκευή θεωρείται χαμένη όταν δεν εντοπιστεί το πρώτο 24ωρο. Τότε ο επιβάτης δικαιούται κάλυψη για τα πρώτα έξοδα για να αγοράσει τα βασικά και αποζημίωση αν η βαλίτσα δεν βρεθεί ποτέ. Ωστόσο πολλές εταιρείες θεωρούν απολεσθείσα μια βαλίτσα μόνο όταν περάσουν τρεις βδομάδες από τη μέρα που χάθηκε.
Την ίδια ώρα χιλιάδες επιβάτες που έχασαν τις αποσκευές τους δηλώνουν πως οι αεροπορικές δεν σηκώνουν ούτε το τηλέφωνο.
Την προηγουμένη βδομάδα η αμερικανική Delta έστειλε ένα Boeing 787 Dreamliner στο αεροδρόμιο Χήθροου του Λονδίνου όχι για να παραλάβει επιβάτες αλλά πάνω από χίλιες αποσκευές που είχαν ξεμείνει, προκειμένου να τις μεταφέρει στο Ντιτρόιτ και να τις παραδώσει σε επιβάτες της. Ωστόσο είναι λίγες σε σχέση με τον αριθμό των αποσκευών που έχουν ξεμείνει το Χήθροου, το οποίο θυμίζει πλέον νεκροταφείο αποσκευών.
Ήδη αυτή η κατάσταση έκανε χιλιάδες ευρωπαίους να αλλάξουν ταξιδιωτικά σχέδια. Προτίμησαν να ταξιδέψουν χωρίς να χρησιμοποιήσουν αεροπλάνο, για να αποφύγουν μια ακύρωση πτήσης ή απώλεια αποσκευών. Πολλοί άλλοι δεν πήραν αποσκευή αλλά χειραποσκευή, για να την έχουν μαζί τους πάνω στο αεροσκάφος. Επίσης παρέες ή οικογένειες, μοιράζουν τα πράγματα τους σε όλες τις βαλίτσες, οπότε αν χαθεί η μία να βολευτούν με αυτά που έβαλαν στις άλλες. Οι περισσότεροι πάντως βάζουν την οδοντόβουρτσα και μια αλλαξιά στο backpack τους για κάθε ενδεχόμενο…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments