Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Εβδομήντα τρεις ελληνορθόδοξες εκκλησίες υπάρχουν στην Κωνσταντινούπολη που διατηρούν παραδόσεις και έθιμα αιώνων. Μια από τις πιο μεγαλοπρεπείς βρίσκεται στην περιοχή του Πέραν. Είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου Σταυροδρομίου που οι Ρωμιοί της Πόλης αποκαλούν Παναγιά του Πέρα.
Δεν είναι η μόνη εκκλησία στην περιοχή αλλά είναι η παλιότερη, καθώς με την άδεια του Σουλτάνου Σελίμ του III κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Χατζή Κομνηνό Κάλφα και εγκαινιάστηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1804. Μετά από παρεμβάσεις, σταδιακά έλαβε τη σημερινή μορφή πεντάκλιστης βασιλικής. Ο πλούσιος διάκοσμος της μαρτυρά τα λαμπρά χρόνια του ελληνισμού “εις την Πόλη”.
Χθες Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στην Παναγιά του Πέρα, η ακολουθία του Επιταφίου. Για αυτούς που βρεθήκαν για πρώτη φορά τέτοια μέρα στη συγκεκριμένη εκκλησία, ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Ο κόσμος ήταν ελάχιστος (περιπου 40 ατομα) αλλά η κατάνυξη στα ύψη. Συγκλονιστική η στιγμή που ακούστηκε το “Ω γλυκύ μου έαρ (Αι γενεαί πάσαι)” από μικρή μικτή χορωδία και ο Ακάθιστος Ύμνος. Ακόμη πιο συγκλονιστική η περιφορά του Σώματος του Επιταφίου Ιησού Χριστού πάνω στην πλάτη του ιερέα με λίγα κόκκινα γαρίφαλα πάνω σ΄αυτό. Μια αποθέωση της σεμνότητας και της ταπεινότητας. Η περιφορά έγινε γύρω από την εκκλησία με στάση σε κάθε γωνιά της, την ώρα που η καμπάνα χτυπούσε πένθιμα.
Η Παναγιά του Πέρα βρίσκεται σε ένα κάθετο στενό στα δεξιά, στον κεντρικό πεζόδρομο της Ιστικλάλ, λίγο μετά το Σισμανόγλειο Μέγαρο που στεγάζει το ελληνικό προξενείο, με κατεύθυνση προς το Γαλατά.
Η Αναστάσιμη ακολουθία, θα ξεκινήσει σήμερα Μεγάλο Σάββατο στις 11μμ.

 

 
 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments