Καθώς τα ταξιδιωτικά πακέτα των Χριστουγέννων είναι έτοιμα και οι πρώτες κρατήσεις έχουν ήδη γίνει, τα ταξιδιωτικά γραφεία προβληματίζονται αν θα πρέπει να δέχονται στις ομαδικές εκδρομές τους μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή όχι. Κάποια το κάνουν ήδη από το καλοκαίρι.
Το θέμα δεν έχει να κάνει με την ανούσια διαμάχη που έχει ξεσπάσει με τα εμβόλια, που πολλές φορές ξεπερνά τα όρια της λογικής, αλλά με απολύτως πρακτικά ζητήματα.
Ποια είναι αυτά;
1. Πολλές χώρες-προορισμοί, έχουν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους καθώς δεν επιτρέπεται να μπουν σε χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος, ακόμη και σε χώρους εστίασης και αναψυχής. Τι λοιπόν να κάνει εκεί ένας ανεμβολίαστος τουρίστας; Μόνο ξενοδοχείο , βόλτα στους παγωμένους δρόμους και φαγητό από street food;
2. Οι ανεμβολίαστοι που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, θα πρέπει την τελευταία μέρα πριν την επιστροφή τους στην Ελλάδα να κάνουν υποχρεωτικά τεστ. Και αυτό γιατί οι ισχύοντες κανόνες προβλέπουν πως όποιος είναι ανεμβολίαστος, μπαίνει στην Ελλάδα μόνο με αρνητικό τεστ. Αν ένας από τους ανεμβολίαστους που θα κάνουν υποχρεωτικά τεστ, βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, τότε όλο το γκρουπ (εμβολιασμένοι και μη) μπαίνει σε καραντίνα. Αυτό σημαίνει χαμένες μέρες (άλλος από τη δουλειά και άλλος από τα παιδιά του) και επιπλέον έξοδα για ξενοδοχείο καραντίνας, φαγητό κλπ. Επίσης για το τουριστικό γραφείο που οργάνωσε την εκδρομή, σημαίνει μια μικρή καταστροφή, καθώς θα πρέπει να πληρώσει νέα εισιτήρια επιστροφής για το γκουπ, τράνσφερ και ενδεχομένως ξενοδοχεία, φαγητό κλπ.
3. Υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιες χώρες να αποφασίσουν στο παραπέντε των Χριστουγέννων, να δέχονται μόνο εμβολιασμένους. Οι ανεμβολίαστοι που θα έχουν πληρώσει το πακέτο τους και δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν, θα ζητήσουν τα χρήματα τους πίσω. Τα τουριστικά γραφεία θα τα έχουν δώσει ήδη σε αεροπορικές και ξενοδοχεία και δεν θα μπορούν να τα πάρουν πίσω, οπότε καλά ξεμπερδέματα…
4. Τα τουριστικά γραφεία δέχονται ήδη πίεση από το πελατολόγιο τους, ζητώντας τα γκρουπ να αποτελούνται μόνο από εμβολιασμένους, καθώς έτσι αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτό συνέβη το καλοκαίρι και την 28η Οκτωβρίου και τουριστικά γραφεία που δέχονταν μόνο εμβολιασμένους όχι μόνο δεν είχαν μειωμένες κρατήσεις αλλά πήγαν καλύτερα.
Μια λύση σε όλα τα παραπάνω είναι η έξτρα ασφάλιση covid που προτείνουν τα τουριστικά γραφεία ή οποία ωστόσο δεν είναι υποχρεωτική. Αρκετοί την αποφεύγουν λόγω επιπλέον κόστους. Ωστόσο η ασφάλιση σε αποζημιώνει για τα επιπλέον έξοδα που θα κάνεις, αλλά η ταλαιπωρία και οι χαμένες μέρες δεν αποφεύγεται…
Αυτοί είναι οι λόγοι που αρκετά τουριστικά γραφεία προσανατολίζονται να δεχτούν μόνο εμβολιασμένους την Χριστουγεννιάτικη περίοδο και όχι η γνωστή κόντρα που όπως προαναφέραμε έχει ξεπεράσει τα όρια της λογικής και πολλές φορές είναι αρμοδιότητας… ψυχιάτρου.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments