Οκτώ τουρίστες αγνοούνται καθώς το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη σε ηφαιστειακή λίμνη στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στην ανατολική Σιβηρία.
Οκτώ ακόμη επιβάτες δασώθηκαν οι δυο από τους οποίους σοβαρά τραυματισμένοι. Οι δυο πιλότοι του ελικοπτέρου φέρεται να διασώθηκαν. Στο ελικόπτερο επέβαιναν συνολικά 16 (σύμφωνα με άλλες πηγές 17) άτομα εκ των οποίων οι τρεις ανήκαν στο πλήρωμα.
Το ελικόπτερο, ένα σοβιετικής κατασκευής Mi-8 ηλικίας 37 ετών, (αυτό της φωτογραφίας) εκτελούσε τουριστική πτήση πάνω από το ηφαιστιακό σύμπλεγμα της Καμτσάτκα και την περιοχή με τους θερμοπίδακες. Έπεσε στη λίμνη Kurile, η οποία σχηματίστηκε σε ηφαιστειακό κρατήρα και βυθίστηκε σε βάθος 100 μέτρων. Στην περιοχή επικροτούσε πυκνή ομίχλη.
Η εθνικότητα των επιβατών δεν έγινε επισήμως γνωστή, κάποιες πληροφορίες ωστόσο υποστηρίζουν πως πρόκειται για Ρώσους από την Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.
Το ελικόπτερο, ανήκε στην τοπική εταιρεία Vityaz-Aero, η οποία διαχειρίζεται ένα στόλο 20 παρόμοιων ελικοπτέρων τα οποία νοικιάζει για κάθε χρήση. Ο διευθυντής της εταιρείας ισχυρίστηκε στα τοπικά μέσα, ότι το μοιραίο ελικόπτερο είχε πρόσφατα υποβληθεί σε συντήρηση και ήταν σε καλή κατάσταση.
Η συγκεκριμένη εταιρεία ανήκει κατά το ήμισυ στον Ιγκόρ Ρέντκιν, έναν εκατομμυριούχο επιχειρηματία που είναι μέλος του περιφερειακού νομοθετικού σώματος της Καμτσάτκα. Ο Ρέντκιν, τέθηκε σε κατ ‘οίκον περιορισμό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού πυροβόλησε και σκότωσε έναν άνδρα που έψαχνε σε κάδο απορριμμάτων. Ο Ρέντκιν ισχυρίστηκε ότι μπέρδεψε το θύμα με αρκούδα.
Η Καμτσάτκα, στην ανατολική Σιβηρία απέναντι από την Αλάσκα, είναι μια παρθένα χερσόνησος που φιλοξενεί πολλά ηφαίστεια και είναι γνωστή για την άγρια ομορφιά της και την πλούσια πανίδα της. Έξι τοποθεσίες στην χερσόνησο βρίσκονται στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η περιοχή Kronotsky, που έχει τη μοναδική λεκάνη των θερμοπίδακων της Ρωσίας, αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο στην Καμτσάτκα και τα ελικόπτερα μεταφέρουν εκεί τακτικά τουρίστες.
Η γρήγορη αλλαγή καιρού συχνά καθιστά τις πτήσεις επικίνδυνες. Τον περασμένο μήνα, ένα επιβατικό αεροσκάφος An-26 συνετρίβη στην Καμτσάτκα ενώ πλησίαζε στο αεροδρόμιο με κακές καιρικές συνθήκες, σκοτώνοντας και τους 28 επιβαίνοντες.
Ο συγκεκριμένος τύπος ελικοπτέρου σχεδιάστηκε στη Σοβιετική Ένωση το 1960 και χρησιμοποιείται κυρίως από ένοπλες δυνάμεις διαφόρων χωρών. Έχει πλούσιο ιστορικό δυστυχημάτων και από την αρχή αυτού του χρόνου σε εννέα περιστατικά έχασαν τη ζωή τους 45 άνθρωποι.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments