Με την θετική απόφαση του Συμβούλιο της Επικρατείας έγινε ένα ακόμη βήμα, από τα πολλά που απαιτούνται, για την δημιουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, στη θέση του παλιού στο κέντρο η πόλης. Για τη Θεσσαλονίκη η δημιουργία ενός νέου σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου είναι υψίστης σημασίας καθώς η πόλη έχει ξεμείνει με γερασμένες και ξεπερασμένες υποδομές. Η εκθεσιακή και συνεδριακή δραστηριότητα της πόλης είναι βασικός οικονομικός της πνεύμονας. Ακόμη και στις δύσκολες περιόδους ήταν αυτή που έφερνε κόσμο και χρήμα στην πόλη.
Το «πράσινο φως» για τη δημιουργία ενός πρότυπου εκθεσιακού κέντρου διεθνούς εμβέλειας με σύγχρονες υποδομές και χώρους πρασίνου, που θα συνδυάζει εκθεσιακές, πολιτιστικές, κοινωνικές, εμπορικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δράσεις, έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με θετική γνωμοδότηση στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που είχε αποστείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ολοκληρωμένη ανάπλαση της ΔΕΘ.
Στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, δημιουργείται ουσιαστικά ένας σύγχρονος, πλήρως λειτουργικός και πράσινος αναπτυξιακός πόλος ποικίλων χρήσεων τόσο για τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας όσο και για τους εγχώριους και διεθνείς επισκέπτες.
Ειδικότερα, με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, συνολικής έκτασης 176.087,65 τ.μ., δημιουργείται ένα ενιαίο οικοδομικό τετράγωνο, όπου καθορίζονται έξι τομείς όρων δόμησης και δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθούν: Οι νέες εκθεσιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας ΔΕΘ-HELEXPO A.E., υπαίθριοι χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων και συνάθροισης κοινού, εμπορικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, αναψυκτήρια, γραφεία, ξενοδοχείο, νέο Συνεδριακό Κέντρο, υπόγειοι χώροι στάθμευσης και ελεύθερος χώρος, προσβάσιμος στους κατοίκους, με στόχο την εξυπηρέτηση της κίνησης πεζών και ποδηλάτων.

Τέλος, ως προς τους όρους δόμησης, ορίζεται μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση στο σύνολο του οικοδομικού τετραγώνου τα 96.000 τ.μ., στα οποία δεν περιλαμβάνεται η δόμηση του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου Θεσσαλονίκης, και μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης 45% της επιφάνειας.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments