Γράψαμε πριν λίγες μέρες για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Υπουργείο Τουρισμού, με το οποίο επιχειρεί να βάλει μια τάξη στο επάγγελμα του τουριστικού συνοδού, αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως αρχηγού εκδρομών. Πρόκειται για ένα επί της ουσίας «αόρατο» επάγγελμα, καθώς δεν υπάρχει νομοθετικά επαγγελματική εξειδίκευση
Με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες μπορεί κάποιος να ασκεί το επάγγελμα, ενώ ορίζει την περιγραφή του έργου και των καθηκόντων του τουριστικού συνοδού ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση στην τουριστική αγορά με αυτό των ξεναγών.
Οι τουριστικοί πράκτορες που είναι οι εργοδότες των τουριστικών συνοδών, αντιδρούν έντονα στο Προεδρικό Διάταγμα. Θεωρούν ως είναι άκαιρο καθώς αυτή την εποχή άλλα σοβαρά προβλήματα ταλανίζουν την λειτουργία των τουριστικών γραφείων.
Μάλιστα χθες Τετάρτη, ιδιοκτήτες μεγάλων τουριστικών γραφείων είχαν για το θέμα σύσκεψη μέσω διαδικτύου με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. Στη σύσκεψή πήρε μέρος και εκπρόσωπος της ΓΕΠΟΕΤ (Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού).
Εξέφρασαν τους φόβους τους πως η επιχειρούμενη ρύθμιση θα ευνοήσει τους αρχηγούς εκδρομών αλλά θα δυσχεράνει το έργο όλων των υπόλοιπων, ενώ υποστήριξαν πως δημιουργεί περιορισμούς στην εξυπηρέτηση των τουριστών.
Καθώς το σχέδιο νόμου προβλέπει πως μόνο Έλληνες θα μπορούν να το εξασκούν, αντέδρασαν έντονα οι τουριστικοί πράκτορες του εισερχόμενου τουρισμού, καθώς τα ξένα γκρουπ που έρχονται στην Ελλάδα συνοδεύονται ή εξυπηρετούνται από ξένους αρχηγούς, που είναι πιο κοντά στην νοοτροπία τους και μιλούν την ίδια γλώσσα.
Κάποιοι άλλοι τουριστικοί πράκτορες εξέφρασαν την ανησυχία τους πως με το προεδρικό διάταγμα θα δημιουργηθεί μια συντεχνία, ένα ακόμη κλειστό επάγγελμα, που θα ελέγχει τον τιμοκατάλογο και θα βάζει τους όρους του. «Αντί για τάξη θα δημιουργηθεί αταξία» υποστήριξε ένας εκ των συμμετεχόντων στην σύσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Θεοχάρης αντέδρασε έντονα στον όρο συντεχνία.
Κάποιοι άλλοι εξέφρασαν ακόμη πιο έντονες απόψεις καθώς είπαν πως δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί ένα νέο επάγγελμα καθώς δεν απαιτούνται ιδιαίτερα προσόντα και όλοι μπορούν να το κάνουν περιστασιακά για να ενισχυόσουν τα οικονομικά τους. Με το προεδρικό διάταγμα όλοι αυτοί θα αποκλειστούν.
Από τον Υπουργό ζήτησαν να παγώσει το Προεδρικό Διάταγμα ωστόσο ο κ. Θεοχάρης απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. Μάλιστα είπε πως τώρα που λόγω πανδημίας ο τουρισμός λειτουργεί χαλαρά είναι ευκαιρία κάποια πράγματα να μπουν σε τάξη καθώς υπάρχει χρόνος για την απαραίτητη διαβούλευση.
Υποσχέθηκε πως το προεδρικό διάταγμα θα τεθεί σε διαβούλευση πριν σταλεί στο συμβούλιο της επικρατείας απ’ όπου θα πάρει πάνω από ένα χρόνο για να εγκριθεί.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments