Ακούγεται παρανοϊκό αλλά η Ακρόπολη, το προαιώνιο σύμβολο τους δυτικού πολιτισμού και το πιο επισκέψιμο μνημείο στη χώρα μας, ήταν εδώ και χρόνια αποκλεισμένο για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Και αυτό γιατί ο ανελκυστήρας που βοηθούσε αυτά τα άτομα να ανέβουν στον ιερό βράχο, από το 2018 ήταν συνεχώς εκτός λειτουργείας λόγω βλάβης και ανύπαρκτης συντήρησης.
Σήμερα το πρωί εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (φώτο) ο νέος ανελκυστήρας, δωρεά του ιδρύματος Ωνάση, και ας ευχηθούμε πως αυτός θα συντηρείται για να λειτουργεί αδιάλειπτα, διευκολύνοντας τα άτομα με κινητικά προβλήματα να ανέβουν στην Ακρόπολη, κάποια από τα οποία έρχονται από την άλλη άκρη της γης. Μπορεί να μεταφέρει δύο αμαξίδια με δύο συνοδούς ή ένα φορείο ασθενοφόρου με έναν συνοδό. Η ανάβαση διαρκεί 32 δευτερόλεπτα.
Το θέμα μας θυμίζει και πάλι τα τραγικά επίπεδα προσβασιμότητας των ατόμων με κινητικά προβλήματα στη χώρα μας. Όχι μόνο λόγω της έλλειψης των απαραίτητων υποδομών, άλλα και των άθλιων συμπεριφορών μεγάλου μέρους των πολίτων. Έτσι όλα αυτά τα άτομα, είναι επί της ουσίας κλεισμένα στα σπίτια τους, καθώς δεν μπορούν να κάνουν έστω και μια μικρή βόλτα στη γειτονιά τους. Τώρα που όλοι μας είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια λόγω του lockdown και τα νεύρα μας έχουν γίνει τσατάλια, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τα δράμα αυτών των ανθρώπων.
Όσον αφορά στην προσβασιμότητα σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, αφού η Ακρόπολή ήταν μη προσβάσιμη για τόσα χρόνια, σκεφτείτε τι συμβαίνει σε άλλους χώρους…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments