Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Μπορεί στην εποχή των Google Maps οι χάρτες να θεωρούνται μια έννοια αυτονόητη και απλή, ωστόσο δεν ήταν έτσι τα πολύ παλιά χρόνια. Τότε που οι περιηγητές της εποχής έψαχναν για σημάδια στον ουρανό και φυσικά τοπία, για να βρουν το δρόμο τους αξιοποιώντας λιγοστές πληροφορίες.
Υπό αυτή την έννοια ο μεγάλος χάρτης που κατασκευάστηκε τον 6ο μχ αιώνα και βρίσκεται στο δάπεδο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στην Μάνταμπα της Ιορδανίας, θεωρείται τεράστιο επίτευγμα.
Τι δείχνει αυτός ο χάρτης; Όλα τα θρησκευτικά μνημεία της Μέσης Ανατολής με απίστευτη λεπτομέρεια και πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Είναι ψηφιδωτός καθώς κατασκευάστηκε από δυο εκατομμύρια ψηφίδες και έχει 157 τοπωνύμια, όλα γραμμένα στα ελληνικά.
Αυτόν τον χάρτη συμβουλεύονταν οι προσκυνητές της εποχής για να επισκεφτούν τους Αγίους Τόπους, καθώς ο θρησκευτικός τουρισμός ήταν η πρώτη μορφή τουρισμού που εμφανίστηκε στον πλανήτη, πολλούς αιώνες πριν εμφανιστεί ο οργανωμένος μαζικός τουρισμός.
Που να ξέραν αυτοί που με τόση υπομονή και γνώση τον κατασκεύασαν, πως αιώνες μετά θα ήταν άχρηστος, καθώς μια γλυκιά φωνή από το κινητό σου θα σου έλεγε «σε διακόσια μέτρα στρίψτε δεξιά…»
Ότι απέμεινε από τον ψηφιδωτό χάρτη, βρέθηκε τυχαία το 1864 και από τότε έβαλε τη Μάνταμπα στον τουριστικό χάρτη καθώς καθημερινά προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες. Η Μάνταμπα, μια πόλη περίπου 60 χιλιάδων κατοίκων, βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Αμμάν.

Info…
Στην Ιορδανία πήγαμε τον περασμένο Γενάρη, στα πλαίσια fam trip που οργάνωσε η Aegean σε συνεργασία με το επίτιμο προξενείο της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments