Περισσότεροι από 210 χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες στη φετινή 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό που φανερώνει την μεγάλη επιτυχία της φετινής διοργάνωσης. Κυρίως ήταν η ζωντάνια που επικράτησε στους χώρους της, οι πολλοί εκθέτες μέσα και έξω από τα γερασμένα περίπτερα, (καλύφθηκε κάθε εκατοστό διαθέσιμου εκθεσιακού χώρου) αλλά και η μεγάλη προσέλευση νεαρόκοσμου.
Όσοι παρακολουθούν εδώ και χρόνια τα της ΔΕΘ, θυμούνται πως για πολλά χρόνια η γενική Έκθεση, χάνοντας τον αρχικό της χαρακτήρα, καθώς αυτός ξεπεράστηκε από την εποχή, είχε μεταβληθεί σε ένα πτώμα που με τεχνητούς τρόπους παρέμεινε στη ζωή για λόγους πολίτικης και τοπικής σκοπιμότητας. Αν και προκαλούσε ελάχιστο ενδιαφέρον σε κοινό και εκθέτες κάνεις δεν τολμούσε την ανανέωση της.
Τα τελευταία χρόνια το πτώμα ζωντάνεψε και πάλι. Κόσμος και εκθέτες άρχισαν να επιστρέφουν στην ΔΕΘ και αν οι πολιτικοί την άφηναν σε ησυχία και δεν την χρησιμοποιούσαν ως ένα βήμα λαϊκισμού, η επιτυχία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.
Ευτυχώς για την οικονομικά πληγωμένη Θεσσαλονίκη, δε ζωντάνεψε μόνο η Γενική Έκθεση του Σεπτέμβρη, αλλά και πολλές από τις κλαδικές εκθέσεις οι οποίες επίσης είχαν περιπέσει σε κατάσταση παρακμής.
Αυτό το μικρό θαύμα συνέβη χάρη στη διοίκηση της ΔΕΘ και των στελεχών της. Πίσω από αυτή την επιτυχία υπάρχει όραμα, σχέδιο, ενθουσιασμός και πάρα πολύ δουλειά. Και καθώς όλα αυτά έχουν ονοματεπώνυμο, οφείλουμε να τα μνημονεύσουμε. Είναι ο πρόεδρος Τάσος Τζήκας, ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Αλέξης Τσαξιρλής και τα στελέχη τους.
Η ΔΕΘ δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Είναι ο βασικός οικονομικός πνεύμονας της Θεσσαλονίκης. Όταν η Έκθεση πάει καλά, τότε όλη η πόλη πάει καλά καθώς τα ξενοδοχεία γεμίζουν, η αγορά δουλεύει, το ίδιο και η εστίαση, η διασκέδαση και δεκάδες άλλα επαγγέλματα.
Το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι η τωρινή διοίκηση της ΔΕΘ συνέδεσε την Έκθεση με την πόλη. Πολλές φορές σου δίνουν την εντύπωση πως οι άνθρωποι της ΔΕΘ ενδιαφέρονται περισσότερο για να γεμίσουν τη Θεσσαλονίκη με κόσμο και μετά την έκθεση με εκθέτες. Οι ξενοδόχοι το έχουν καταλάβει αυτό και κυριολεκτικά πίνουν νερό στο όνομα τους, Θυμούνται ακόμη την εποχή που η ΔΕΘ βίωνε παρακμή και κρατούσε άδεια τα ξενοδοχεία τους.
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που κριτικάρουν σκληρά την ΔΕΘ θεωρώντας πως έχει χάσει τον χαρακτήρα της και είναι ένα λαϊκό πανηγύρι χαμηλής αισθητικής.
Ναι όντος η Γενική Έκθεση έχει χάσει τον εκθεσιακό χαρακτήρα της καθώς ξεπεράστηκε από την εποχή. Αυτό συνέβη σε όλο τον κόσμο, όπου υπήρχε Γενική Έκθεση. Μερικά σημεία της ήταν όντως κακής αισθητικής, σαν πανηγύρι. Ήταν όμως αυτά που μάζευαν τον περισσότερο κόσμο. Κάποιοι διαφωνούσαν με το πρόγραμμα συναυλιών το οποίο θεωρούσαν κάτι σαν σκυλάδικο, όπως η τελευταία βράδια με την Πάολα (φώτο) που μάζεψε τον περισσότερο κόσμο. Ωστόσο ζούμε στη χώρα του σκυλάδικου. Με αυτά διασκεδάζουν ακόμη και τα παιδιά του νηπιαγωγείου. Πάτε σε έναν χώρο παιδικών πάρτι για να καταλάβετε. Σαφώς πρέπει να αλλάξει αυτό αλλά μάλλον δεν είναι δουλειά της ΔΕΘ.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments