Γράφει ο Σάκης Παπαδόπουλος

Για κάποιο λόγο μια χώρα ΔΕΝ θεωρείται ασφαλής για τους τουρίστες, μόνο όταν σ΄αυτήν συμβαίνουν τρομοκρατικές ενέργειες. Τότε εκδίδονται από τις χώρες ταξιδιωτικές οδηγίες, δηλαδή συστάσεις προς τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν σ’ αυτές.
Ωστόσο έναν τουρίστα που χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια των διακοπών του, δεν τον πολυενδιαφέρει αν αυτό γίνει από τη βόμβα ενός τρομοκράτη ή από τη μηχανή κάποιου που πέφτει πάνω του όταν περπατά αμέριμνος στο πεζοδρόμιο με την οικογένεια του.
Τα γράφουμε αυτά γιατί το σαββατοκύριακο τα δελτία ειδήσεων ήταν γεμάτα από ατυχήματα και δυστυχήματα στην Ελλάδα με θύματα Έλληνες και ξένους τουρίστες, κάποιοι από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα. Πραγματικές οικογενειακές τραγωδίες. Μόνο στη Ρόδο, σε δυο διαφορετικά περιστατικά έχασαν τη ζωή τους δυο τουρίστες και δυο ακόμη τραυματίστηκαν.
Αλήθεια πόσο ασφαλής είναι η Ελλάδα για τους τουρίστες; Πόση ασφάλεια τους παρέχει στα τουριστικά της θέρετρα στα οποία τους καλεί να κάνουν τις διακοπές τους;
Κάναμε μια έρευνα σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, για να εντοπίσουμε πόσοι ξένοι τουρίστες έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από μη παθολογικά αίτια κατά τη διάρκεια των διακοπών τους το 2019, τελευταία χρονιά πριν την πανδημία. Το αποτέλεσμα της αποδελτίωσης ήταν πραγματικά απογοητευτικό. Εκείνο το καλοκαίρι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από μη παθολογικά αίτια τουλάχιστον 73 ξένοι τουρίστες. Και λέμε τουλάχιστον 73, καθώς υπήρχε μεγάλος αριθμός τραυματιών που δεν γνωρίζουμε την τύχη τους.
Από τους 73 νεκρούς ξένους τουρίστες οι 12 ήταν Βρεττανοί, 11 Γερμανοί και έξι Ρώσοι. Οι υπόλοιποι ανήκαν σε 18 άλλες εθνικότητες, ενώ υπάρχουν 11 νεκροί που αναφέρονται γενικά ως ξένοι χωρίς την εθνικότητα τους.
Από αυτούς τρεις δολοφονήθηκαν, 31 πνίγηκαν, 13 σκοτώθηκαν σε τροχαίο, οι περισσότεροι στα νησιά με γουρούνες.
Τους περισσότερους νεκρούς είχαμε στην Κρήτη, συνολικά 30 και ακολουθούν Χαλκιδική με εννέα. Από τις άλλες περιοχές σε Σαντορίνη , Ρόδο και Κέρκυρα έχασαν τη ζωή τους από τέσσερις ξένοι τουρίστες το καλοκαίρι του 2019.
Οι περισσότεροι τουρίστες, οι 36, ήταν ηλικίας από 50 ετών και άνω, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς υπήρχαν και τέσσερα παιδιά. Δεκατέσσερις από τους νεκρούς ήταν από 18 έως 30 ετών.
Κάποιοι ενδεχομένως να πουν και τι φταίει η Ελλάδα αν κάποιοι πνίγονται ή σκοτώνονται σε τροχαία. Η αλήθεια είναι πως κάποιοι πνίγονται σε παραλίες ή πισίνες όταν δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες, ή δεν έχουν προειδοποιητικό για επικίνδυνα νερά λόγω καιρικών φαινομένων όπως συμβαίνει σε παραλίες του εξωτερικού. Κάποιοι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία, με οχήματα (πχ γουρούνες) που τους τα νοικιάζουν με συνοπτικές διαδικασίες, να τα οδηγήσουν σε επικίνδυνα οδικά δίκτυα σαν αυτά των νησιών. Κάποιοι άλλοι χάνουν τη ζωή τους γιατί σε πολλές τουριστικές περιοχές κυριαρχεί η ανομία και το κέρδος μπαίνει πάνω από την ανθρώπινη ζωή.
Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να δουν με σοβαρότητα το θέμα της ασφάλειας στις τουριστικές περιοχές. Και αυτό δεν θα είναι καλό μόνο για τους τουρίστες αλλά και για μας τους ιθαγενείς…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments