Του Σάκη Παπαδόπουλου

Ξέρετε ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ξενοδόχοι στην Ελλάδα; Οι εταιρείες που νοικιάζουν διαμερίσματα μέσα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece), τα μέλη της κατά μέσο όρο διαχειρίζονται από 80 διαμερίσματα. Την ίδια ώρα κάθε ξενοδόχος στην Ελλάδα διαχειρίζεται περίπου 45 δωμάτια, καθώς αυτό είναι το μέσο μέγεθος ενός ξενοδοχείου στη χώρα μας.
Το δυστύχημα για τους ξενοδόχους είναι ότι τα διαμερίσματα τύπου Airbnb είναι αυτά που γεμίζουν πρώτα. Και αυτό γιατί έχουν ένα ακαταμάχητο πλεονέκτημα. Νοικιάζονται φθηνά. Στη δύσκολη εποχή που ζούμε αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Πως τα καταφέρνουν όμως και ολόκληρα διαμερίσματα νοικιάζονται φθηνότερα από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου;
Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν πως ο βασικός λόγος είναι ότι δεν έχουν καμιά από τις υποχρεώσεις που έχουν τα ξενοδοχεία απέναντι στους νόμους και το κράτος. Υποχρεώσεις που έχουν μεγάλο κόστος.
Όπως αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους οι Ξενοδοχειακές Ενώσεις, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν είναι υποχρεωμένες από το νόμο να ακολουθούν τους συγκεκριμένους κανόνες σε θέματα υγιεινής, ασφάλειας, εργασίας και ασφάλισης προσωπικού, κανόνες που έχουν μεγάλο κόστος. Επίσης δεν χρεώνουν ΦΠΑ και τέλος διαμονής στους πελάτες τους, δεν πληρώνουν φόρο παρεπιδημούντων κλπ. Η μόνη υποχρέωση που έχουν είναι να πληρώνουν φόρο επί του τζίρου που κάνουν.
Μάταια εδώ και χρόνια οι ξενοδόχοι προσπαθούν να πείσουν την πολιτεία να βάλει κανόνες, ώστε η εταιρεία των 80 διαμερισμάτων τύπου Airbnb να έχει τις ίδιες υποχρεώσεις με το ξενοδοχείο των 40 δωματίων. Να σταματήσει δηλαδή αυτό που ονομάζουν αθέμιτος ανταγωνισμός.
Διαχρονικά η πολιτεία αδιαφορεί να ασχοληθεί με το θέμα και ενίοτε κλείνει το μάτι σ΄αυτές τις εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Είτε γιατί ο εκάστοτε Υπουργός Τουρισμού θέλει όλο και πιο πολλές αφίξεις για να κοκορεύεται πως ο τουρισμός τα πάει περίφημα, είτε γιατί πιστεύει πως με τη βραχυχρόνια μίσθωση ασχολούνται μόνο κάποιοι ιδιώτες που έχουν ένα διαθέσιμο διαμέρισμα και το νοικιάζουν για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους, είτε από τη συνήθη υπουργική αδιαφορία.
Και καθώς υπάρχει αυτό το κενό που εκμεταλλεύονται οι εταιρείες που προαναφέραμε, δεν αποτελεί έκπληξη ως σε λίγους μήνες θα λειτουργήσει στη Αθήνα ξενοδοχείο κάτω από το μπραντ διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας, το οποίο ενώ θα είναι ξενοδοχείο με τα όλα του, θα λειτουργεί ως Airbnb, δηλαδή χωρίς αδειοδότηση και τις υποχρεώσεις που προαναφέραμε.
Μάθαν προφανώς οι ξένοι πως στην Ελλάδα υπάρχουν δυο ειδών επιχειρηματίες που ασχολούνται με την φιλοξενία, οι έξυπνοι και τα κοροΐδα, οπότε…
Πάντως θα πρέπει να διευκρινίσουμε τα εξής. Τα καταλύματα τύπου Airbnb χρειάζονται στον ελληνικό τουρισμό καθώς διευρύνουν τις επιλογές φιλοξενίας, κάνουν την Ελλάδα πιο προσιτή και προσελκύουν επιπλέον ταξιδιώτες. Αρκεί να τηρούνται οι ίδιοι κανόνες για όλους.
Ανοχή θα πρέπει να δίνεται μόνο σ΄αυτούς που νοικιάζουν ένα ή δυο διαμερίσματα για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους. Οι περισσότεροι το κάνουν με πολύ μεράκι, προσφέροντας προσωπικές και προσωποποιημένες υπηρεσίες και ανεβάζουν τον πήχη της φιλοξενίας ψηλά…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments