Ίσως είναι η μακρύτερη θεματική διαδρομή του κόσμου. Από την Κίνα μέχρι την Ιβηρική χερσόνησο, ο «Δρόμος του Μεταξιού», είναι μία περιπλάνηση σε δύο ηπείρους, σχεδιασμένη με κομβικά σημεία τόπους, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με την παραγωγή του μεταξιού, όπως την εμπνεύστηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ.
Οι ταξιδιώτες που καλούνται να τον επιλέξουν έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους τόπους αυτούς, τα μνημεία, την ιστορία, τις φυσικές ομορφιές, τη γαστρονομία αλλά και τη σύγχρονη κουλτούρα και τον πολιτισμό τους.
Ένα τμήμα της διαδρομής αυτής διέρχεται από την Ελλάδα και δημιουργεί ένα νέο τουριστικό προϊόν. Αυτό ήταν το θέμα της ημερίδας «Δρόμος του Μεταξιού και Προοπτικές Τουριστικής Ανάπτυξης» που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης. Στην ημερίδα μίλησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού η Alla Peressolova, επικεφαλής του προγράμματος, και ο Νικόλαος Γκολφινόπουλος, υπεύθυνος Τουριστικής Ευφυΐας, καθώς και καθηγητές του ΑΠΘ από τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τέχνης και Μουσειολογίας, Θεολογίας και Χωροταξίας. Οι πανεπιστημιακοί απαρτίζουν τη Διεπιστημονική Ερευνητική Ομάδα Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης του ΑΠΘ, η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ για τη διεξαγωγή έρευνας για την τουριστική ανάπτυξη στον Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού.
Για άλλη μια φορά οι ομιλητές αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην ανάγκη για συνέργειες, η αντιπεριφερειάρχις Βούλα Πατουλίδου ήταν παρούσα, ο αντιδήμαρχος Σπύρος Πέγκας επίσης, η πανεπιστημιακή κοινότητα πρόθυμη να δώσει τα φώτα της. Θα δούμε άραγε κάποια στιγμή αποτελέσματα στην πράξη; Ή άλλη μια ημερίδα θα προστεθεί στη μακρά λίστα από παρόμοιες διοργανώσεις ευχολογικού περιεχομένου; Ευχόμαστε το πρώτο και είμαστε εδώ για να παρακολουθήσουμε τη συνέχεια…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments